(Upd) Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την κορυφαία αξιολόγηση από τη Standard&Poor’s.  Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η απώλεια του τριπλού “Α” οφείλεται στην εξασθενημένη συνοχή που εμφανίζει η ΕΕ, καθώς και στην επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης.

Έτσι, από την αξιολόγηση “ΑΑΑ” υποβαθμίζεται πλέον στο “ΑΑ+”, διατηρεί ωστόσο τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή της στην κατηγορία “Α-1+”. Παράλληλα, η S&P διατηρεί αμετάβλητο το outlook.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς οίκου “η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι συνολικά η ΕΕ των 28 έχει μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα”.

Η τωρινή υποβάθμιση έρχεται σε συνέχεια σειράς υποβαθμίσεων μεγάλων χωρών – μελών της Ένωσης, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ως απόρροια της κρίσης χρέους που ταλανίζει ολόκληρη την περιοχή. Η μέση αξιολόγηση των βασικών “χρηματοδοτών” του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού  έχει υποβαθμιστεί από την κατηγορία “ΑΑ” από “ΑΑ+” από τον Ιανουάριο του 2012, όταν η S&P αναθεώρησε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ΕΕ σε negative.

“Πιστεύουμε ότι το χρηματοοικονομικό προφίλ της ΕΕ έχει επιδεινωθεί και ότι η συνοχή μεταξύ των μελών της έχει εξασθενήσει”, αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει “οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι πολύ πιο δυσχερείς, γεγονός που εμείς θεωρούμε ενδεικτικό της μικρότερης στήριξης που προσφέρουν πλέον κάποια μέλη στον θεσμό της ΕΕ”.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υποβάθμιση της ΕΕ από την S&P. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε “λανθασμένη την υποβάθμιση από το τριπλό Α σε ‘ΑΑ+’, αφού η δέσμευση των 28 κρατών – μελών για έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό υποστηρίζεται από ευρωπαϊκή συνθήκη”.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής , Όλι Ρεν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: “Η Κομισιόν διαφωνεί με την άποψη της S&P ότι οι υποχρεώσεις των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό σε δύσκολες καταστάσεις τελούν υπό αμφισβήτηση. Όλα τα κράτη μέλη, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, συνεισφέρουν εγκαίρως και εξ ολοκλήρου αυτό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό”.