Το ενδιαφέρον των επενδυτών αρχίζει να συγκεντρώνει και πάλι ο ευρωπαϊκός Νότος, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Η μέχρι πρότινος “ριψοκίνδυνη” περιφέρεια του Νότου, έχει προσελκύσει το επενδυτικό  ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με την EPFR Global, η οποία παρακολουθεί τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίου περίπου 13,4 δισ. δολάρια έχουν εισρεύσει σε funds που ασχολούνται με τις αγορές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σε σχέση με το 2013 όταν η περιοχή αυτή είχε προσελκύσει μόλις 1 δισ. Δολάρια.

Ενώ οι αγορές της Ευρώπης και οι ροές κεφαλαίου στην γενικότερη περιοχή δεν φαίνεται να αποδίδουν, με μόλις 48 δισ. δολάρια εισροών το 2013, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν ευκαιρίες στις αγορές των λεγόμενων PIGS.

Την ίδια στιγμή, τα χρηματιστήρια των τεσσάρων χωρών του νότου, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ισπανία, φαίνεται να σημειώνουν ανοδική πορεία το 2013. Ο IBEX 35 της Ισπανίας ενισχύεται 12% από τις αρχές του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει άνοδο της τάξης του 21%, ο πορτογαλικός PSI 20 έχει αναρριχηθεί 10% και ο ιταλικός FTSE MIB έχει ενισχυθεί κατά 8%.

“Υπάρχει μαι πραγματική αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα φέτος”, δήλωσε ο Bertie Thomson της Aberdeen Asset Management στο CNBC. “Μέχρι πρότινος οι επενδυτές φοβόντουσαν μήπως χάσουν χρήματα στις αγορές του νότου. Πλέον φοβούνται μήπως χάσουν την ευκαιρία”, προσθέτει.

“Η νότια Ευρώπη θα είναι η νέα Ιαπωνία το 2014”, τονίζει ο χρηματιστηριακός σύμβουλος, Joseph Kelly, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χώρες αυτές έχουν γυρίσει σελίδα. Υπάρχουν προσδοκίες για ανάπτυξη του ΑΕΠ, σταθεροποίηση των τραπεζικών συστημάτων, ενώ παράλληλα, τα σενάρια για διάλυση της ευρωζώνης έχουν σταματήσει.

Επιπλέον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν περιοριστεί σημαντικά στις χώρες της περιφέρειας. Στην Ισπανία και την Ιταλία, από 6,5% το καλοκαίρι του 2012, έχουν φτάσει περίπου στο 4% σήμερα. Αυτό βοηθά τις επιχειρήσεις να δανείζονται και να αναπτυχθούν και πάλι, όπως επισημαίνει ο Αλεκ Γιάνγκ, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της S & P Capital IQ. Όπως εκτιμά, τα εταιρικά κέρδη στην Ισπανία θα αυξηθούν κατά 17,3% το 2014, και στην Ιταλία κατά 30%.