Τον Άγιο Γιέζισεκ, το δικό τους Άγιο που μοιράζει τα δώρα στα μικρά παιδιά εδώ και αιώνες θέλουν οι κάτοικοι της Τσεχίας και όχι τον επιθετικό, ροδομάγουλο εισβολέα, που μπήκε ξαφνικά στη χώρα τους μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, θέλουν οι Τσέχοι.

Τρεις Τσέχοι Άγιοι Βασίληδες θα κλειστούν στο κλουβί ενός τσίρκου στην Πράγα για τρεις μέρες τρώγοντας χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες και πίνοντας μόνο coca cola. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία για να υπερασπιστούν οι Τσέχοι την παράδοσή τους και το δικό τους Άγιο Γιέζισεκ, που μοιράζει εδώ και αιώνες τα δώρα στα παιδιά στην Τσεχία.

Ο Άγιος Βασίλης είναι «ένα είδος πολύ επιθετικού εισβολέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου, Μίχαλ Στάστνι, παρουσιάζοντας αυτήν την εκδήλωση. Και κατά το παρελθόν στην Τσεχία είχαν έλθει και άλλοι ξενόφερτοι  Άγιοι που οι Τσέχοι με επιτυχία εξοβέλισαν. Το 1948, με την άνοδο του κομμουνισμού στη χώρα, ο Ρώσος “Παππούς Πάγος” έκανε την εμφάνισή του, εκείνη τη χρονιά τα παιδιά στην Τσεχία έμαθαν ότι τα δώρα τους τα έφερε ο καινούριος Άγιος.

πηγή: protothema.gr