Μπορεί να ήταν κάποτε ο πιο πλούσιος άνδρας της Ρωσίας όμως η παραμονή του στη φυλακή για δέκα χρόνια τον έκανε να… χάσει το λογαριασμό της αμύθητης περιουσίας που κάποτε διέθετε.

Ο πρώην ολιγάρχης και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πήρε χάρη από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε το… πρώτο αεροπλάνο που βρήκε και πήγε στο Βερολίνο αφού έχει καταδικάσει να καταβάλει ποσό ύψους 550 εκατ. δολαρίων στο ρωσικό κράτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιστότοπου Gazeta.ru ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έχει ακόμη στην κατοχή του εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς στο εξωτερικό όμως ο ίδιος δηλώνει πως δεν γνωρίζει προς το παρόν το ποσό στο οποίο ανέρχεται η περιουσία που του απομένει.

«Αν είχα ανάγκη χρημάτων, θα στρεφόμουν στις επιχειρήσεις, όμως έχω σίγουρα αρκετά για να ζήσω», τόνισε, συμπληρώνοντας πως δεν θα αγοράσει ποδοσφαιρικές ομάδες», αφήνοντας την σπόντα του για τον άλλο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος πρόσκειται στο Κρεμλίνο και έχει αγοράσει την Τσέλσι.

Ο Χοντορκόφσκι ευχαρίστησε την Άγκελα Μέρκελ, τον πρώην γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης για τη συμβολή τους στην απελευθέρωσή του.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό περιοδικό The New Times, ο άλλοτε πιο πλούσιος άνδρας της Ρωσίας τόνισε πως δεν σκοπεύει να ανακατευτεί με την πολιτική και δεν σκοπεύει να δώσει μάχη για την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων της Yukos, ιδιοκτήτης της οποίας έγινε το 1995 και η οποία κήρυξε πτώχευση το 2007.