Προκλήσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Πορτογαλία, δήλωσε στο χριστουγεννιάτικο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. ( … ) Αυτό σημαίνει ότι απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν το 2014. Αυτή θα είναι μια δύσκολη χρονιά », είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε λιγότερο από πέντε μήνες πριν ολοκληρωθεί τον Μάιο το πρόγραμμά οικονομικής και χρηματοδοτικής βοήθειας. ( … ) Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς διακοπή» πρόσθεσε.

Αν και η οικονομία έχει βελτιωθεί και η ύφεση του 2010 έχει περάσει, η χώρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες το 2014, τόνισε. «Αυτές είναι θετικές ενδείξεις, ωστόσο δεν είναι αρκετές για να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», παρατήρησε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο.«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων που κληρονομήσαμε », ανέφερε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

Η Πορτογαλία το Μάιο του 2011 μπήκε σε καθεστώς μνημονίου μετά από την χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 78 δισεκατομμυρίων που δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αντάλλαγμα, η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

Η πολιτική λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπέστη πάντως ένα σοβαρό πλήγμα την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ενός βασικού μέτρου του προϋπολογισμού για το 2014, που προέβλεπε περικοπές σχεδόν 10 % στις συντάξεις πάνω από 600 ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο μέτρων «βιώσιμο και αποτελεσματικό» για να βοηθήσει τη χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού.