Η Βρετανία θα ξεπεράσει τη Γαλλία και τη Γερμανία και θα είναι γύρω στο 2030 η πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, σύμφωνα με μια μελέτη του Κέντρου Οικονομικής και Εμπορικής Έρευνας (CEBR) που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, από την εφημερίδα “Ντέιλι Τέλεγκραφ”.
 
Σύμφωνα μ’ αυτή τη δεξαμενή σκέψης (Thinκ Tank), το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεπεράσει τη Γαλλία το 2018 και τη Γερμανία γύρω στο 2030, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο την ίδια στιγμή θα ξεπεραστεί και το ίδιο από την Ινδία και τη Βραζιλία.
 
“Προβλέπεται ότι η Γερμανία θα χάσει τη θέση της ως πρώτης οικονομίας της δυτικής Ευρώπης προς όφελος του Ηνωμένου Βασιλείου γύρω στο 2030, εξαιτίας της μεγαλύτερης ανάπτυξης του πληθυσμού του και της μικρότερης εξάρτησής του από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες”, επισημαίνεται στην έρευνα.
 
“Αν διαλυόταν το Ευρώ, οι προοπτικές της Γερμανίας θα γίνονταν σαφώς καλύτερες”, υποστηρίζεται στην ίδια έρευνα. “Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσε να προφτάσει πριν περάσουν χρόνια μια Γερμανία που θα βασιζόταν στο Γερμανικό Μάρκο”, πάντα σύμφωνα με την έρευνα αυτή.
 
Ο πρόεδρος του CEBR Ντάγκλας Μακγουίλιαμς υποστηρίζει πως η οικονομία της Βρετανίας θα μπορούσε μάλιστα αν αναπτυχθεί ακόμη ταχύτερα αν η χώρα εγκατέλειπε την ΕΕ.
 
“Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις (από μια έξοδο από την ΕΕ) θα ήταν αναμφίβολα αρνητικές αλλά αισθάνομαι ότι έπειτα από μια δεκαπενταριά χρόνια, θα γίνονταν πιθανόν θετικές”, δήλωσε ο Μακγουίλιαμς στην “Ντέιλι Τέλεγκραφ”. 
 
Πηγή: protothema.gr