Σημάδια ενίσχυσης δείχνει η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης με τον σύνθετο PMI μεταποίησης και υπηρεσιών να επεκτείνεται τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Markit.

Πιο συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI Ευρωζώνης ενισχύθηκε στις 52,1 μονάδες τον μήνα Δεκέμβριο από 51,7 μονάδες έναν μήνα πριν.

Όπως αναφέρει ο  Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της  Markit, οι μετρήσεις για τον PMI δείχνουν ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε περαιτέρω στο τέλος του 2013.

“Εντούτοις, η ανάκαμψη είναι ανισοβαρής, καθώς οικονομίες όπως αυτή της Γαλλίας υποχώρησαν πίσω στην ύφεση στα τέλη του 2013”, μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής (Γερμανίας – Γαλλίας).

Στη Γερμανία ο σύνθετος PMI υποχώρησε ελαφρώς στις 55 ομνάδες τον Δεκέμβριο από 55,4 τον Νοέμβριο, ωστόσο τα νούμερα εξακολουθούν να δείχνουν ισχυρή οικονομική επέκταση. Κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για τη Γαλλία, όπου τον Δεκέμβριο ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 47,3 μονάδες από τις 48 έναν μήνα νωρίτερα και, πάντως, κάτω από τις 50 που υποδηλώνουν οικονομική ανάπτυξη.  

Διττή εικόνα έδειξε και η περιφέρεια: η Ιταλία συνέχισε το πτωτικό σερί 2 μηνών, ενλω η Ισπανία έδειξε σημάδια ανάκαμψης, καταγράφοντας υψηλό 77 μηνών στη συνολική παραγωγή τον Δεκέμβριο.