Έναν νέο σύμμαχο στο Δ.Σ. της ΕΚΤ βρήκε η Bundesbank στο πρόσωπο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, μετά την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Ο 48χρονος Ilmars Rimsevics που μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου, είναι γνωστός υπέρμαχος των περικοπών των δημόσιων δαπανών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, απόψεις που συμμερίζεται και ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Jens Weidmann.

Το παρελθόν του I. Rimsevics φαίνεται να προδιαθέτει για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, για την οποία έχει καλέσει επανειλημμένα η Bundesbank, εν μέσω συζητήσεων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Έχοντας εργαστεί στην τράπεζα από το 1992 κι εκτίοντας ήδη την τρίτη εξαετη θητεία του στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της χώρας έχει ζήσει από κοντά την κρίση της Λετονίας και είναι αμφίβολο εάν θα συμφωνήσει σε μια χαλάρωση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

Έχοντας δοκιμάσει η ίδια το “φάρμακο” της κρίσης, η Λετονία και ειδικότερα ο Rimsevics είναι απίθανο να δείξει συμπάθεια προς τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, αναφέρει ο Christian Keller, αναλυτής στην Barclays Plc.

“Οι Λετονοί έχουν καταλάβει ότι όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα το πιο σημαντικό είναι να διορθώνεις τις ανισορροπίες αμέσως. Αν το κάνεις αυτό, τότε σίγουρα θα επιτύχεις”, είχε πει ο ίδιος ο Ilmars Rimsevics πριν λίγους μήνες.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του Bloomberg η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 0,25% στη συνάντηση που θα γίνει αύριο, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, στην Φρανκφούρτη.