Αμετάβλητο όπως αναμενόταν άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο, κρατώντας το σταθερό στο 0,25%.

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ δείχνει ότι προς το παρόν δεν αναλαμβάνει νέα δράση, ενώ  βρίσκεται στο στάδιο της αποτίμησης των οικονομικών στοιχειών για το κόστος ζωής, εξετάζοντας εάν είναι αρκετά αδύναμα ώστε να προκαλούν ανησυχία για αποπληθωρισμό και να επιβάλουν παρέμβασης της.

Η απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25% αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών, παρά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν υποχώρηση 0,8% το Δεκέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω φέτος πριν πλησιάσει το στόχο του 2% το 2015, περιμένει την εξέλιξη στην πορεία των τιμών και κατά πόσο θα συνεχιστούν οι πιέσεις προτού προχωρήσει σε μεγαλύτερη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης, τη στιγμή που τα ποσοστά ρεκόρ της ανεργίας επηρεάζουν και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Mario Draghi τα ρίσκα για τον πληθωρισμό είναι περιορισμένα, καθώς τα στοιχεία του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου ήταν επηρεασμένα από τα στοιχεία της Γερμανίας. Επομένως, όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ, η τράπεζα δεν θα επέμβει προς το παρόν, ωστόσο, είναι έτοιμη να παρέμβει άμεσα και “να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που της επιτρέπει η Συνθήκη”.

“Έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας και η επιλογή τους θα βασιστεί στο τι θα γίνει στην συνέχεια. Οι συζητήσεις συνεχίζονται” είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι “η ΕΚΤ θα δράσει όταν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό χειροτερέψουν.

Επιπλέον, ο M. Draghi τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις τάσεις αποπληθωρισμού υποστηρίζοντας ότι “δεν βλέπει αποπληθωρισμό στα επίπεδα της Ιαπωνίας της δεκαετίας του 1990”.

Με τα επιτόκια να βρίσκονται σε τόσο χαμηλό επίπεδο και τα εργαλεία της να εξαντλούνται, οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ακόμη και εάν η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για την αργή άνοδο των τιμών.

“Η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, υπάρχει ανάπτυξη αλλά είναι εύθραυστη”

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της ευρωζώνης ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι “είναι νωρίς να μιλάμε για νίκη”.

“Θα έλεγα με πολύ μεγάλη επιφύλαξη ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει περάσει. Υπάρχει ανάπτυξη αλλά ακόμα είναι αδύναμη”, είπε συγκεκριμένα.

Ωστόσο, είμαστε σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που βοηθά την ανάπτυξη” πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι “πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα”.

“Οδηγός” στην ανάπτυξη αυτή ήταν, σύμφωνα με τον M. Draghi οι εξαγωγές οι οποίες αρχίζουν σιγά σιγά να επηρεάζουν την εγχώρια ζήτηση.

Επιπλέον, έκανε μια σαφή αναφορά στις ισχυρές αντιστάσεις της Γερμανίας, λέγοντας ότι “εάν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη δεν πρέπει να αποδυναμώνουμε την χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις”, ενώ συμπλήρωσε ότι όλα τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης επωφελούνται από την ισχυρή οικονομία της Γερμανίας.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι “η ανάκαμψη της παραγωγής θα γίνει με αργό ρυθμό το 2014 και το 2015”.

Σχετικά με το θέμα της τραπεζικής ένωσης ο M. Draghi τόνισε ότι “έχει σημειωθεί πρόοδος κι ότι κάθε επιπλέον βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη”.

“Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη των κρατών που δεν διόρθωσαν το τραπεζικό τους σύστημα όταν ήταν ο καιρός να το κάνουν”, κατέληξε.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν, άφησε το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων αμετάβλητο και το βασικό επιτόκιο δανεισμού σταθερό στο 0,5%.