Οριακή ανάπτυξη σημείωσε η γερμανική οικονομία κατά το 2013, με τη κυβέρνηση να αναμένει σημαντική αύξηση για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ενόψει και της δημοσιοποίησης των επίσημων στατιστικών στοιχείων την Πέμπτη, “το ΑΕΠ για το 2013 θα είναι μόνο λίγο υψηλότερο από αυτό του προηγούμενου έτους, λόγω κυρίως των χειμερινών μηνών”, αλλά τονίζεται ότι για το 2014 αναμένεται σημαντικότερη αύξηση.

Το 2012 το γερμανικό ΑΕΠ ανήλθε στα 2,666 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας έφθασε το 0,7%.

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,7% το 2014 είναι μάλλον επιφυλακτική ενώ όπως τόνισε η Γερμανία περιορίζει τον δανεισμό της, καθώς επιβαρύνθηκε κατά το 2013 με χρέος κάτω των 25,1 δισεκατομμυρίων που προβλεπόταν και μάλιστα παρά την έκτακτη βοήθεια που δόθηκε σε πλημμυροπαθείς.

“Η ιστορία είναι με το μέρος μας. Τα τελευταία χρόνια δανειζόμαστε πάντα στο τέλος του έτους μικρότερα ποσά από ό,τι προέβλεπε ο σχεδιασμός”.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε το 2015 η Γερμανία δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέο χρέος, χάρη στην υψηλή απόδοση της οικονομίας της.