Έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, διαδεχόμενος τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εμφανίστηκε ο Μισέλ Μπαρνιέ, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., λίγες μέρες αφότου ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ εξέφρασε κι αυτός το ενδιαφέρον του για υποψηφιότητα.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Figaro ο Μισέλ Μπαρνιέ «εάν με επιλέξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (με το οποίο συμμετέχει στον Ε.Κ.), είμαι έτοιμος να δεσμευτώ».

Όπως είπε ο ίδιος εάν εκλεγεί προτεραιότητά του θα είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς της βιομηχανικής στρατηγικής, της υποδομής, της ενιαίας αγοράς, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Αν και ο Μ. Μπαρνιέ ήταν από καιρό στη λίστα με τους υποψήφιους για την προεδρία, είναι η πρώτη φορά που δηλώνει ο ίδιος ανοιχτά την υποψηφιότητά του.

To ΕΛΚ αναμένεται να δώσει το χρίσμα στον υποψήφιό του στις αρχές Μαρτίου. Οι εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνει τον Ιούνιο του 2014, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Σοσιαλιστές, έχουν προτείνει για τη θέση τον πρόεδρο του Ε.Κ.  Μάρτιν Σουλτς.

Η μάχη για το χρίσμα της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Φιλελεύθερων, γίνεται ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ και ο φινλανδό Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

To χρίσμα του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει πάρει ο Αλέξης Τσίπρας.