Με την οικονομική κρίση φαίνεται πως «φλερτάρουν» οι σκανδιναβικές χώρες που όταν ξέσπασε η μεγάλη κρίση χρέους αποτέλεσαν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Το ανησυχητικό της υπόθεσης υπογραμμίζει και ο Νομπελίστας οικονομολόγος, κ. Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος και παραπέμπει στα χρέη των νοικοκυριών που φθάνουν σε επίπεδα – ρεκόρ.

«Αναρωτιέστε εάν πρόκειται για κρίση που αναμένεται να ξεσπάσει», σημείωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος, σε δηλώσεις τους στην Κοπεγχάγη και προσέθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος, αλλά είναι ανησυχητικό».

Οι αγορές της Σκανδιναβίας αποτέλεσαν «θέλγητρο» για τους επενδυτές, κατά την περίοδο της κρίσης, καθώς αποδεικνύονταν ισχυρές. Με τη Σουηδία και τη Δανία να κατέχουν δημόσιο χρέος χαμηλότερο από το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου και την κυβέρνηση της Νορβηγίας να καταγράφει μηδενικό καθαρό χρέος, οι τρεις χώρες δικαιολογημένα διατηρούν το τριπλό «Α», με το οποίο και τις βαθμολογούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

«Θα σκεφτόταν κανείς πως αφού ξεπέρασε τη χρηματοοικονομική κρίση χωρίς σοβαρό κόστος, τότε είναι εντάξει, αλλά δεν είναι», παρατήρησε σχετικώς ο κ. Κρούγκμαν.