(Upd 11.30) «Η Ευρώπη οφείλει πολλά, όχι μόνο στην αρχαία κλασική Ελλάδα, αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα για το παράδειγμα αποφασιστικότητας, δέσμευσης και θάρρους που δίνει σε αυτή τη συγκυρία». 
 
Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ξεκίνησε την ομιλία του στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
 
Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε από την Ολομέλεια του Ε.Κ. ότι οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη και από την ΕΕ και ότι η Ευρώπη θα καταρρεύσει, διαψεύστηκαν παταγωδώς. 
 
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, λίγο πριν τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας και ότι ο πρωθυπουργός της βρίσκεται σήμερα στο Ε.Κ. με τη σταθερή ευρωπαϊκή δέσμευση, αποδεικνύει ότι οι Κασσάνδρες είχαν άδικο. Η αντοχή και αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι προέβλεπαν οι κινδυνολόγοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια ιδιαίτερα οδυνηρή, αλλά αναγκαία διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής με εντυπωσιακά αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι από δημοσιονομικό έλλειμμα 15% του ΑΕΠ, η χώρα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τη σταθερή πτώση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
 
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία εστιάζει σε θέματα τα οποία συμμερίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξέφρασε την πεποίθηση θα αποδειχθεί επιτυχημένη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στόχος δεν είναι μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η τόνωση των επενδύσεων ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και να τονωθεί η απασχόληση.
 
 

 
Χάνες Σβόμποντα: Η ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα στην αποπληρωμή του χρέους
 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας κ. Χάνες Σβόμποντα είπε ότι θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα στην αποπληρωμή του χρέους. 
 
«Όπως ανέφερε και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος γιατί πρέπει η Ελλάδα να ξεπληρώσει το χρέος της τόσο γρήγορα;», καταφέρθηκε εναντίον της Τρόικας, λέγοντας -απευθυνόμενος προς τον κ. Μπαρόζο- ότι «υπάρχουν απαιτήσεις της Τρόικας που είναι απαράδεκτες όπως επίσης και η μέθοδος της γιατί καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό».
 
Ο κ. Σβόμποντα επιτέθηκε και στον κ. Ρεν λέγοντας ότι ήλθε στην επιτροπή του κοινοβουλίου και είπε ότι όλα είναι τέλεια. 
 
«Ναι, με το πιστόλι στο κεφάλι. Η Ελλάδα είχε κάνει μεταρρυθμίσεις και στο παρελθόν και σήμερα δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή αν και μπορεί αυτό να στοιχίσει πολιτικά στα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση», είπε. 
 
Τέλος, αναφέρθηκε στην ελληνική προεδρία λέγοντας: «Εμείς πιστεύουμε στην ελληνική προεδρία. Είναι σημαντική και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».
 
Απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό του ζήτησε να συνεισφέρει σε μία κοινωνική Ευρώπη. 
 
Εκ μέρους των φιλελευθέρων μίλησε ο κ. Γκυ Φερχόφσταντ.
 
«Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της Ευρώπης για το καλύτερο και για το χειρότερο. Η χώρα σας εκπροσωπεί την μεγαλύτερη κρίση χρέους που έχουμε αντιμετωπίσει. Η ελληνική κρίση είναι η πεμπτουσία της ευρωπαϊκής κρίσης, έλλειψη πειθαρχίας, έλλειψη αλληλεγγύης έλλειψη υπευθυνότητας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα είχαμε κρίση αν οι  ελληνικές ηγεσίες είχαν αναλάβει τις ευθύνες τους από την αρχή και οι ευρωπαϊκές ήταν αλληλέγγυες. Αυτό που ζούμε στην Ευρώπη είναι τραγωδία και περιμένω περίοδο στασιμότητας. Δεν υπάρχει παγκόσμια κρίση, μόνο στην Ευρώπη. Υπάρχει συλλογική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις άργησαν, υπάρχει τεράστιος δημόσιος τομέας και κλειστά επαγγέλματα. Αντί να προωθηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις έγιναν περικοπές ήδη χαμηλών εισοδημάτων».
 
Πηγή: protothema.gr