Το ενδεχόμενο απλοποίησης των κανονισμών για τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη, εν όψει και των ποιοτικών ελέγχων που θα διενεργηθούν γύρω από τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία βρίσκεται ενώπιον ενός εύλογου προβληματισμού: Να προστατεύσει τις χώρες εκείνες που έχουν πληγεί από την ευρω-κρίση και να υιοθετήσει πιο ήπιους κανόνες για τα επισφαλή δάνεια ή να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή γραμμή, προκειμένου να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη και αξιόπιστη εικόνα για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού νομίσματος;

Τις συνέπειες καθεμίας από τις παραπάνω εναλλακτικές ζυγίζει η ΕΚΤ και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προσανατολίζεται προς μία έναν απλούστερο και χαλαρότερο ορισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό προκύπτει από δύο πηγές με γνώση επί του θέματος, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ενώ σύμφωνα με πρόσωπο από το περιβάλλον της ΕΚΤ, το θέμα συζητείται ακόμη και αναμένεται σύντομα απόφαση. Άλλωστε, οι λεπτομέρειες για την ποιοτική αξιολόγηση των ισολογισμών και για τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σημειωτέον πως το μοντέλο που είχε προωθήσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ορίζει ως μη εξυπηρετούμενο δάνειο το δάνειο εκείνο, του οποίου η δόση καθυστερεί να καταβληθεί πάνω από 90 ημέρες ή είναι απίθανο να αποπληρωθεί. Ένας δεύτερος κανόνας ορίζει πέρα από τα ποια δάνεια θεωρούνται προβληματικά και το ποια εκλαμβάνονται ως «υπό ρύθμιση», δηλαδή πότε θα μπορεί η τράπεζα να παράσχει ελαφρύνσεις προς τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται στην αποπληρωμή δανείων που έχουν λάβει σε πρότερο χρόνο, μέσω της παράκαμψης ή της μείωσης των δόσεων.

Εάν τελικώς η ΕΚΤ αποφασίσει να υιοθετήσει πιο χαλαρούς κανόνες, αυτό σημαίνει πως δεν θα λαμβάνονται υπ’όψιν διάφορα κριτήρια για την κατηγοριοποίηση των δανείων. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως επισημαίνεται θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ποιοτικής αξιολόγησης που είναι απαραίτητη, προκειμένου να αναλάβει η ΕΚΤ την εποπτεία, προς το τέλος το 2014. Στο σημείο αυτό έγκειται και το δίλημμα της ΕΚΤ, αφού απλούστεροι κανόνες θα σήμαιναν μεν λιγότερο ακριβής εικόνα για την κατάσταση των τραπεζών, θα προστάτευε δε τις χώρες της Ευρωζώνης που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από την κρίση χρέους.