Συνεχίζονται οι διαδικασίες αξιολόγησης της τρόικας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους νομοθέτες να εξετάζουν σήμερα τις απαντήσεις των υπουργών οικονομικών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου σχετικά με τις ενέργειες των αντιπροσώπων της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, στις χτυπημένες από την κρίση, χώρες του ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ερευνά τα ενδεχόμενα λάθη της τρόικας στα προγράμματα στήριξης των κρατών κι εάν θα μπορούσε να είχε αποφύγει τις επίπονες συνέπειες των μέτρων λιτότητας.
Οι υπουργοί οικονομικών των τεσσάρων χωρών ανέφεραν ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την τρόικα επέφεραν οικονομικές δυσκολίες και κοινωνικές αναταράξεις, ωστόσο στην πλειοψηφία τους υπερασπίστηκαν την αναγκαιότητα του προγράμματος.
“Οι προσαρμογές στην Ελλάδα, τα τέσσερα χρόνια περικοπών και θυσιών για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, είχαν τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος για τη χώρα”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
“Το πρόγραμμα βοήθειας είχε χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην οικονομία και την απασχόληση”, δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, ωστόσο παραμένει πεπεισμένος ότι το μνημόνιο ήταν “αναπόφευκτο” και σε γενικές γραμμές ήταν “μια κατάλληλη και λογική απάντηση στην κρίση αξιοπιστίας που αντιμετώπιζε η χώρα”.
“Το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας ήταν επίπονο αλλά ήταν ο μόνος τρόπος για να επιταχυνθεί η έξοδος της χώρας από την Κύπρο” ανέφερε με τη σειρά της και η κεντρική τράπεζας της Κύπρου.
“Η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν δουλεύουν” σχολίασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε επιστολή του προς το ΕΚ, υπερασπιζόμενος τον ρόλο της τρόικας.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι παρόλο που η ανάπτυξη επιστρέφει στην ζώνη του ευρώ και οι προοπτικές της βελτιώνονται, “υπάρχουν ακόμα προκλήσεις όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σούλτς, ανέφερε την Τετάρτη μέσω του λογαριασμού του στο Twitter οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να καταστήσουν την τρόικα υπεύθυνη για τα όποια λάθη της στα προγράμματα προσαρμογής.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.