Παρά τη μείωση 2% των γερμανικών εξαγωγών στο δ’ τρίμηνο που οδήγησε τη γερμανική οικονομία σε τροχιά ύφεσης, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία ανακάμπτει εντυπωσιακά. Κάτι που καταδεικνύει ότι η γερμανική οικονομία συγκεντρώνει δυνάμεις.

Ο δείκτης που καταρτίζει το ινστιτούτο  Ifo για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναρριχήθηκε σε υψηλά 10 μηνών το Φεβρουάριο. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης, που καταρτίζεται έπειτα από έρευνα στην οποία συμμετέχουν 7.000 στελέχη Γερμανικών εταιρειών, αναρριχήθηκε στις 107,4 μονάδες από 104,3 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν μία αύξηση στις 104,9 μονάδες.

Αυτή ήταν η τέταρτη στη σειρά μηνιαία αύξηση του δείκτη και καθώς συνήθως το επιχειρηματικό κλίμα προηγείται των εξελίξεων στην οικονομία, αναλυτές θεωρούν ότι και η γερμανική οικονομία, που κατέβασε ταχύτητα στο δ’ τρίμηνο, τελικά θα ανακάμψει.

Στο δ’ τρίμηνο το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο ενώ, προσαρμοσμένο σε εργατοώρες, αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2011.

Η συρρίκνωση αυτή ήταν απότοκη της πτώσης στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, καθώς η κρίση χρέους προκάλεσε καθίζηση στη ζήτηση της Ευρωζώνης.

Όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία,  οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 2% από το γ’ τρίμηνο, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα μειώθηκαν κατά 0,7%.