H  Νότια Ευρώπη πρέπει να γίνει φθηνότερη και η Γερμανία ακριβότερη,σύμφωνα με τον Γερμανό επικεφαλής του Ινστιτουτου IFO που προσδιορίζει τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στην Γερμανία Χανς -Βέρνερ Σινν.Στη Νότια Ευρώπη συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία, για την οποία ο Γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να περάσει από περίοδο στασιμότητας για την οικονομία της και να μειώσει κατά 20% τις τιμές στην οικονομία της.

Κατά την ο πρώτη δεκαετία του ευρώ έφυγαν πολλά κεφάλαια από την Γερμανία προς τη Νότια Ευρώπη, είπε ο στυβαρός κ. Σίνν όμως αυτό σταματαει. Κι ένα από τα δυο μαξιλάρια για την προοπτική της γερμανικής οικονομίας έχει να κάνει με την ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας εντός Γερμανίας, όπου τα γερμανικά κεφάλάια αισθάνονται ασφαλή. Επενδύουν έτσι είτε σε κατοικίες είτε σε γενικότερη ανάπτυξη του real estate.Το άλλο μαξιλάρι αφορά τις εξαγωγές για την διεθνή οικονομία. Όσον αφορά την Νότια Ευρώπη, όπως αναφέρει ο κ. Σίνν οι γερμανικές εξαγωγές πέφτουν εδώ και 10 χρόνια από 10 εως 40%!

Η Γερμανία χρειάζεται λίγο πληθωρισμό καθώς θα αναπτύσεται, τόνισε ο Σινν, ενώ η Νότια Ευρώπη ακόμα δεν είναι έτοιμη για αυτήν την διαδικασία, αντίθετα πρέπει να γίνει φθηνότερη για να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα και οι χώρες να μειώσουν τα ελλείμματα στα ισοζυγιά τους. Οι μισθοί στην Γερμανία αυξάνονται και οι Γερμανοί πρέπει να καταναλώνουν. Στις υπόλοιπες χώρες τοα αντίθετο.

Bottom Line: Οι Γερμανοί φτιάχνουν μια Ευρώπη στα μέτρα τους και θέλουν και τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας δικά τους. Στα πλαίσια αυτά και οι ιταλικές εκλογές και τα όσα λέει ο “αντισυστημικός” Πέπε Γκρίλο έχουν τη σημασία τους.

Πού έχουν δίκιο. Στο ότι άργησαν να καταλάβουν ότι ένας “ξεβράκωτος” μανατζεράκος στην Ελλάδα σε μια μικρομεσαία για τα ευρωπαικά δεδομένα ελληνική επιχείρηση, αμφισβητήσιμης ανταγωνιστικότητας έφθασε στην προηγούμενη δεκαετία να παίρνει περισσότερα λεφτά από τον αξιόπιστο αντίστοιχο Γερμανό. Και το κόστος διασκέδασης αντίστοιχα έφθασε για τον Ελληνα πολύ υψηλότερα από ότι σε μια χώρα του πυρήνα. Δυνάμεις της αγοράς; Ναι αλλά εκεί όπου οι αγορές μπορούν να τις διατηρήσουν και δεν τις οδηγούν σε χρεωκοπίες.

Π. Μπουσ.