Η Ευρώπη χρειάζεται μια ηγεμονική Γερμανία, ικανή να αναλάβει το ρόλο που έπαιξε κατά τη δεκαετία του 1950 η Ουάσιγκτον, γράφει στο blog του ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος, η Γερμανία θα πρέπει να υιοθετήσει μία ενεργή πολιτική για την εξισορρόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω της αποτελεσματικής ανακύκλωσης των πλεονασμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Βερολίνο δεν θα πρέπει να στηρίζεται πια στον αποτυχημένο άξονα των εθνικών κυβερνήσεων και των Βρυξελλών, αλλά ούτε και να επιχειρήσει μάταια να ωθήσει την Ευρώπη προς την ομοσπονδία, αφού αυτή είναι κάτι για το οποίο οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν είναι ακόμα έτοιμοι, σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης.

“Η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της New Deal, που θα χρηματοδοτηθεί από μία νέα τάξη δημοσιονομικών εργαλείων”, αναφέρει ο οικονομολόγος και επισημαίνει ότι το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της Ευρώπης μπορεί να στηριχθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

“Αυτό που χρειάζεται είναι να αποφασίσει η Γερμανία να στραφεί από τον πανικοβλημένο απολυταρχισμό σε μία ηγεμονική και πεφωτισμένη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της”, καταλήγει.