Το δρόμο για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας στους προϋπολογισμούς τους άνοιξαν οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις του κόσμου με το πολιτικό σύστημα στην Ιταλία να έχει αποσταθεροποιηθεί μετά τις πρόσφατες εκλογές υπονομεύοντας το κλίμα σχετικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη που επικράτησε τους τελευταίους μήνες.

Οι εκλογές στην Ιταλία, η άρνηση της Γαλλία να επιβάλει νέες περικοπές και οι διαμαρτυρίες για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους σε όλη τη Νότια Ευρώπη κλιμακώνει την “επανάσταση” κατά της γερμανικής συνταγής για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, γράφει σήμερα το Bloomberg.

“Οι οικονομικοί περιορισμοί για τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων μπορούν να χαλαρώσουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί”, δήλωσε χθες το βράδυ μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup Όλι Ρεν. Μία δήλωση που συνδέεται αρχικά με το επίσημο αίτημα που έχουν καταθέσει Ιρλανδία και Πορτογαλία για χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής.

Η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 0,3% το 2013, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, και θα είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά για τη ζώνη του ευρώ που θα είναι σε ύφεση. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει απ’ τη γέννηση του ευρώ, το 1999.

Επίσης τα στοιχεία της Κομισιόν κατέδειξαν το χάσμα Βορρά – Νότου με τις Γερμανία, Φινλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργου να διατηρούν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την ώρα που Ιταλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία έχουν μπλεχτεί σε σπιράλ ύφεσης.

Η Γαλλία βρίσκεται κάπου στη μέση με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση ΑΕΠ μόλις 0,1%, αφού βέβαια περέμεινε στάσιμο το 2012.

Χθες ο υπ. Οικονομικών της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει άλλα μέτρα λιτότητας. “Δεν τίθεται ζήτημα άλλων περικοπών στον προϋπολογισμό μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά. “Εν μέσω ύφεσης δεν πρόκειται να λάβουμε μέτρα λιτότητας”, είπε. “Εάν οι Αρχές της πολιτικής μας είναι έξυπνες, πρέπει να σας πω ότι είναι και ευέλικτες. Πρέπει να βρούμε το σωστό ρυθμό και τη σωστή ισορροπία χωρίς να αποδυναμώσουμε τη λίγη ανάπτυξη που έχει απομείνει”, είπε ο Γάλλος υπουργός.

Η Γαλλία υπολογίζει πάνω στις προβλέψεις ότι έχει κάνει σημαντικές περικοπές στο αποκαλούμενο “δομικό έλλειμμα” – ένα δείκτη που υπολογίζει και τις συνέπειες του οικονομικού κύκλου – προκειμένου να ξεφύγει απ’ τη γενική εντολή στην Ευρώπη για περικοπές.

Μάλιστα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει αναδειχθεί σε “εκπρόσωπο” των νοτιοευρωπαϊκών αντιδράσεων της γερμανικής πολιτικής λιτότητας, όπως σημειώνει το Bloomberg.  
“Η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα, και δεν υπάρχει η ελπίδα ότι θα έχει”, λέει σε σημερινή του συνέντευξη ο Νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz. “Η Γερμανία διαρκώς αρνείται οποιαδήποτε πολιτική που θα παράσχει μία μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα. Οι Γερμανοί, φαίνεται, ότι θα κάνουν οτιδήποτε άλλο απ’ αυτό που χρειάζεται”, πρόσθεσε.