“Η Κύπρος σπρώχνει, η Μέρκελ φρενάρει”, αναφέρει  στην πρώτη του σελίδα η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, καθώς, όπως σημειώνει, η Γερμανίδα Καγκελάριος ήθελε να υποβαθμίσει το θέμα (της Κύπρου), αλλά μάταια: τα δισεκατομμύρια της βοήθειας προς την Κύπρο μπήκαν στο κέντρο του κάδρου της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες νωρίτερα από τα προβλεπόμενα, καθώς η κυβέρνηση πιέζει για μια γρήγορη λύση.
 
Όπως σημειώνει το περιοδικό, η Μέρκελ προτιμούσε να παίξει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, ωστόσο δεν “της πέρασε”, καθώς τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και άλλοι συμμετέχοντες έθεσαν το ζήτημα μετ’ επιτάσεως.
 
Δεδομένων των εσωτερικών αντιδράσεων στη Γερμανία, η Καγκελάριος επανέλαβε πολλές φορές την Πέμπτη ότι οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων δεν θα μιλούσαν για το θέμα και ότι αυτό θα απασχολούσε αποκλειστικά το αποψινό Eurogroup, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ,  ο προκάτοχός του, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, παρενέβησαν και πίεσαν για άμεση εύρεση λύσης.
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιούνκερ: “Η λύση στο ζήτημα της Κύπρου δεν αρκεί να έρθει μόνο πιο κοντά, αλλά να αποφασισθεί κιόλας αύριο το βράδυ”. Εκείνη αντίθετα, είπε: “Οι γρήγορες συνομιλίες είναι μεν επιθυμητές, αλλά τα πράγματα διαρκούν τόσο, ώστε να λυθούν ποιοτικά”.
 
Τη μεγαλύτερη πίεση όμως, όπως ήταν φυσικό,  άσκησε ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες βράδυ για πρώτη φορά με την κα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου, ενώ τιςε καταστάσεις πίεσε με τον τρόπο του και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος μιλώντας στο Reuters απείλησε με συστημικό κίνδυνο.