Υπερβολικά αυστηρά χαρακτηρίζει τα μέτρα λιτότητας ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η ισοτιμία του ευρώ που κινείται σε υψηλά επίπεδα δεν βοηθά τη χειμαζόμενη από την κρίση Ευρώπη. 
 
“Το ευρώ κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Νομίζω ότι είναι ισχυρότερο απ’ όσο πρέπει”, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. 
Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος είναι υπερτιμημένη κατά περίπου 14% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, με βάση τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, όπως προκύπτει από έρευνα του Βloomberg.
 
Η ισοτιμία €/$ βρέθηκε χθες στο 1,3004, περίπου 6,4% υψηλότερα από τον μέσο όρο από το 2000.
 
“Δεν θα είμαι ο επόμενος Πρόεδρος της Ιταλίας”
 
Το όνομα του Πρόντι έχει ακουστεί για την  προεδρία της ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς η θητεία του νυν προέδρου Ναπολιτάνο λήγει τον ερχόμενο Μάιο. Σε άλλη συνέντευξή του στο Bloomberg 
χθες, ο Πρόντι αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι με τα χρόνια έχει αποξενωθεί από συμμαχικές πολιτικές δυνάμεις, εξαιτίας των ισχυρών θέσεων που έχει προβάλει. Όπως είπε, στην Ιταλία ο πρόεδρος ψηφίζεται από το Κοινοβούλιο και το πρόσωπο που επιλέγεται για πρόεδρος δεν είναι εκείνο που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφου, αλλά εκείνο που προκαλεί τα λιγότερα βέτο.
 
Η συνέντευξη Πρόντι πραγματοποιήθηκε τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής, όπου συζητήθηκε η παροχή έξτρα χρόνου σε χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία  για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.
 
Στην Ιταλία, σήμερα συνεδριάζει το Κοινοβούλιο προκειμένου να βρει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο όπου οδήγησαν οι πρόσφατες εκλογές.  
 
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η πολιτική αστάθεια θέτει σε κίνδυνο τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Μάριο Μόντι. Η απόδοση των 10ετών ανέβηκε κατά σχεδόν 20 μονάδες βάσης  από την ημέρα των εκλογών στο 4,638%. “Η λιτότητα ήταν, κατά τη γνώμη μου, απαραίτητη στην αρχή, είχε αποτέλεσμα για λίγο, αλλά τώρα πλέον έχει ξεφύγει”, σχολίασε ο Πρόντι.
 
Όσον αφορά στο πρόγραμμα που επεβαλε ο Μόντι, ο Ρομάνο Πρόντι δηλώνει αισιόδοξος ότι θα συνεχιστεί, παρά το πολιτικό κενό.
 
Τέλος, ερωτηθείς για την έρευνα επί των σκανδάλων στα οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Σ. Μπερλουσκόνι,σχετικά με τη δωροδοκία μέλους του Κοινοβουλίου, είπε ότι εάν όλα αυτά αληθεύουν θα πρόκειται για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της ιταλικής πολιτικής σκηνής.