Αισιόδοξος για το πακέτο στήριξης της Κύπρου εμφανίζεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτιμά πως στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί συμβιβασμός για την οικονομική βοήθεια στη χώρα.

“Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αφήσουμε να περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς επίλυση του προβλήματος της Κύπρου”, δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Και πρόσθεσε πως στο σημερινό Eurogroup “δεν θα πρέπει απλά να προσεγγίσουμε την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου”, αλλά “να την παρουσιάσουμε και σε ολοκληρωμένη μορφή”.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους που θα προκαλούσε ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε παρόμοια λύση με τυφλό τρόπο, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση που δεν συνιστά καθαρή και απλή διαγραφή χρέους».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προσέθεσε στο σημείο αυτό ότι η Ευρωζώνη, η οποία είχε ήδη υποδείξει ότι αυτή η λύση η οποία εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν μοναδική, θα πρέπει να είναι προσεκτική αναφορικά με την αξιοπιστία. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα».

Πιέσεις για το φορολογικό καθεστώς

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα της Κύπρου εμφανίστηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος όμως έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εξυγιάνει η Λευκωσία τον τραπεζικό της τομέα. “Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή και τις φορολογικές οάσεις η Κύπρος απέχει ακόμη πολύ από αυτό που λέμε «εντάξει» στο πνεύμα του κράτους δικαίου”, υπογράμμισε ο κ. Φάιμαν, διευκρινίζοντας ότι “η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμπαρασταθεί σε όλες τις χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις”.

Την ίδια ώρα, πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «θεμιτό» να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις, εντούτοις «τα ζητήματα θα διαρκέσουν μέχρι να προκύψει μια ποιοτική και συνετή λύση τους».