Με τον τίτλο «Στην κρίση της Κύπρου ο Βορράς έχει την ευκαιρία του», η Wall Street Journal σε ένα οδοιπορικό του απεσταλμένου της στην κατεχόμενη Κύπρο αναλύει γιατί η κρίση στην Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενισχυθούν οικονομικά οι Τουρκοκύπριοι και να βελτιώσουν κατά πολύ τη διαπραγματευτική θέση τους έναντι των Ελληνοκυπρίων

Οι αξιωματούχοι της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προβλέπουν  ότι θα έλθει ένα κύμα καταθέσεων απ’ τις ελληνοκυπριακές τράπεζες προκειμένου να γλυτώσουν τη φορολογία και την ανασφάλεια. Ήδη η ρυθμιστική  Αρχή έχει ειδοποιήσει τα τραπεζικά ιδρύματα της περιοχής να είναι έτοιμα για τεράστιες καταθέσεις και μεταφορά κεφαλαίων απ’ το νότο στο βορρά.

«Περιμένουμε τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων να μας φέρουν περισσότερες καταθέσεις εδώ. Είναι κάτι φυσικό, αφού οι τράπεζες μας είναι πιο ισχυρές και προσφέρουν μεγαλύτερα επιτόκια», λέει ο Ersan Tatar, υπ. Οικονομικών του ψευδοκράτους. «Οι Βρετανοί και οι Ρώσοι καταθέτες θα χρειαστούν ένα ασφαλές λιμάνι για τα χρήματα τους», λέει. «Όταν ανοίξουν οι τράπεζες είμαστε μόλις λίγα μέτρα μακριά για να τους υποδεχθούμε».

Επί 40 χρόνια οι Τουρκοκύπριοι ήταν αποκλεισμένοι απ’ τις ευρωπαϊκές αγορές και είναι εξαρτημένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό απ’ την τουρκική ασταθή οικονομία. Ωστόσο, όπως σημειώνει η WSJ, αυτό πλέον αλλάζει χάρη στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη αλλά και την ανάπτυξη που γνωρίζει η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια.

Οι αυξανόμενες τουρκικές επενδύσεις έχουν βοηθήσει στην αύξηση κατά 30% του τουρισμού απ’ το 2009 ενώ ο κλάδος της εκπαίδευσης είδε τον αριθμό των αλλοδαπών φοιτητών στο νησί να διπλασιάζεται την τελευταία πενταετία φθάνοντας τους 50.000!

Νέα πολυτελή resort και τουριστικά χωριά κατασκευάζονται κοντά στο νέο παραλιακό εθνικό δίκτυο που κατασκευάζουν οι Τουρκοκύπριοι. Και οι ξενοδόχοι ποντάρουν ότι περισσότεροι Ευρωπαίοι και Ρώσοι τουρίστες θα επισκεφθούν το Βορά καθώς βλέπουν να εντείνεται η αναταραχή στο νότιο τμήμα του νησιού.

Παράλληλα η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, Turkish Petroleum Corp, αναμένεται μέσα στον Απρίλιο να ξεκινήσει έρευνα για την άντληση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανοικτά του νησιού.
Στο μεταξύ τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες κατασκευάζουν ένα μεγάλο υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης 107 χλμ που θα ενώνει την Τουρκία με το νησί. Μία κίνηση που θα ενισχύσει και άλλο τις σχέσεις του νησιού με την Τουρκία.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, που αλλάζει, σύμφωνα με την WSJ, πολλοί επιχειρηματίες τονίζουν ότι θα πρέπει να τελειώσει και το εθνικό ζήτημα ώστε να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Και απ’ ότι φαίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πιέσεις τώρα θα αυξηθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά.