Βαθιά ύφεση , παγωμένες καταθέσεις , έλλειψη ρευστού στην αγορά και αγαθών, απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων είναι μερικές μόνο από τις «πληγές» που θα ανοίξουν στην Κύπρο την «επόμενη ημέρα» από την συμφωνία διάσωσης της χώρας από την χρεοκοπία και την παραμονή  της στο ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι η Moody’s σε ανάλυση της αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή θα έχει βαθιές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη χώρα και ότι ακόμα και στο καλύτερο σενάριο όπου τα μέτρα περνάνε από το κοινοβούλιο (σ.σ. τελικά δεν χρειάζεται έγκριση από το κοινοβούλιο) η Κύπρος θα διατρέχει τον κίνδυνο πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ για μεγάλη περίοδο.

Η ανάλυση επισημαίνει ότι η συμφωνία έχει καταστρέψει τη φήμη της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου και το επιχειρηματικό μοντέλο της και είναι αμφίβολο ότι θα επιβιώσει ως κέντρο τραπεζικών και επιχειρηματικών εργασιών.

Ετσι, είναι αβέβαιο από πού θα προέλθει η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο τομέας της ενέργειας θα αναπτυχθεί, επισημαίνει η έκθεση, αλλά αυτό δεν θα συμβεί τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα στην Κύπρο θα είναι δύσκολη, ούτως ή άλλως, καθώς χιλιάδες καταθέτες θα δουν τις αποταμιεύσεις τους να εξαφανίζονται. Χιλιάδες επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα ανοίξουν οι  τράπεζες και για πόσους μήνες θα ισχύσουν οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών και στην μεταφορά χρημάτων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο Eurogroup σε περίπτωση που δεν βγαίνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τότε θα ακολουθήσουν νέα σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνουν
   
μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις αύξηση της παρακράτησης φόρου επί του εισοδήματος του κεφαλαίου αλλά και αύξηση του τακτικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.
Να σημειωθεί ότι αρκετοί δημοσιογράφοι ρώτησαν τους αξιωματούχους του Eurogroup αν έχουν υπολογίσει  τις επιπτώσεις  από την ύφεση που θα δημιουργηθεί , χωρίς να πάρουν την οποιαδήποτε απάντηση.