Η τάση εξόδου από το ευρώ της Κύπρου διαρκώς θα ενισχύεται το επόμενο χρονικό διάστημα στο πολιτικό σκηνικό της Μεγαλονήσου καθώς η χώρα θα “βουλιάζει” εγκλωβισμένη στο σπιράλ της βαθιάς ύφεσης και της μεγάλης ανεργίας.

Ήδη εκπρόσωποι πολιτικών δυνάμεων που αποτελούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία εάν αθροιστούν συνολικά έχουν μιλήσει ανοικτά για πιθανότητα εξόδου απ’ το κοινό νόμισμα.

Οι πολιτικοί ηγέτες του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ Άντρος Κυπριανού και Γιαννάκης Ομήρου αντίστοιχα έχουν τοποθετηθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και αργότερα έξοδο της χώρας απ’ το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα την ώρα που πληθαίνουν φωνές για επαναπροσδιορισμό της θέσης της Κύπρου στην Ευρωζώνη ακόμα και στα κόμματα της “συγκυβέρνησης” ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ενδεικτική η θέση που διατυπώνει ο γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου, Νικόλας, βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής. “Θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη αλλά η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε διότι θα εισέλθουμε σε πολύ βαθιά ύφεση με υψηλή ανεργία και χωρίς προοπτικές ανάπτυξης. Πρέπει να εξετάσουμε εάν υπάρχουν άλλοι τρόποι να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια”, επανέλαβε και σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες και καθώς η ύφεση θα εντείνεται στην Κύπρο το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επιτακτικά και ίσως πιο οργανωμένα όταν η Λευκωσία θα πάρει κάποιες “ανάσες” προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος.

“Η Κύπρος είναι ακόμα στην Eυρωζώνη. Παρ’ όλα αυτά, με τις χτυπημένες τράπεζες, τον εξαγριωμένο λαό και την οικονομία να αντιμετωπίζει την καταστροφή, μοιάζει με αποχώρηση”, είναι το σχόλιο στις τελευταίες εξελίξεις της στήλης Lex των Financial Times