Η συμφωνία της Δευτέρας στις Βρυξέλλες μπορεί να διέσωσε την Κύπρο από την πτώχευση και την έξοδο από την ευρωζώνη, όμως το κόστος στο πολιτικό κομμάτι είναι μεγάλο, αφού έχει ενισχύσει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του ευρωπαϊκού βορρά και τους αδύναμους κρίκους του νότου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, αρκετοί αξιωματούχοι, που παρακολούθησαν από κοντά τις συνομιλίες μεταξύ της Λευκωσίας και των Βρυξελλών για την συμφωνία των €10δις, περίγραψαν μια εβδομάδα χαοτικών διαπραγματεύσεων. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για έλλειψη ευελιξίας, κακή επικοινωνία, και μια κατάσταση «πραγματικά τρομακτική». Από την μεριά τους οι κύπριοι αξιωματούχοι, περίγραψαν τους ευρωπαίους εταίρους ως απαιτητικούς και άκαμπτους.
Το νέο κύμα δυσαρέσκειας στην Κύπρο, και ειδικά το «αντί-γερμανικό» λαϊκό αίσθημα στον ευρωπαϊκό Νότο, δείχνει να μεταφέρεται και αλλού. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επικράτησε για άλλη μια φορά, στις διαπραγματεύσεις, όμως το πολιτικό κόστος δεν είναι αμελητέο, αφού η εικόνα του «νταή» έχει αρχίσει να κυριαρχεί. 

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση που διατυπώνει ο Steven Englander, αναλυτής της Citigroup, αναφερόμενος κυρίως στο “προηγούμενο” που δημιουργεί το haircut στις τραπεζικές καταθέσεις και στις επιφυλάξεις των καταθετών απέναντι στις διαβεβαιώσεις των πολιτικών. Σύμφωνα με τον Englander, οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Κύπρο καθιστούν την Ευρωζώνη πιο ευαίσθητη σε φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες σε περίπτωση που δημιουργηθεί ζήτημα με τον τραπεζικό τομέα. «Αυτό ενδεχομένως να καταστήσει πιο έντονη κάποια μελλοντική κρίση που να σχετίζεται με τον τραπεζικό τομέα. Το γεγονός ότι η ασφάλεια των καταθέσεων τέθηκε εν αμφιβόλω, ενδεχομένως να καταστήσει τους καταθέτες πιο επιφυλακτικούς σχετικά με τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών. Είναι σαν να είπαν στους καταθέτες ότι οι πολιτικοί μπορούν να δράσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, εάν το κρίνουν σκόπιμο» τονίζει ο αναλυτής της Citigroup, επισημαίνοντας πως η επιβολή υψηλού haircut στις μεγάλες καταθέσεις είναι εντυπωσιακή, όπως και το γεγονός ότι αρχικά εξετάστηκε να επιβληθεί ένας εφάπαξ φόρος.
«Όπως έχουμε υποστηρίξει, η πολιτική «μόλυνση» είναι ένα μεγάλο θέμα. Η Γερμανία μοιάζει με τον «νταή» της Ευρώπης, γεγονός που είναι ικανό να υποδαυλίσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία» καταλήγει στο report του ο Englander.