Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προχώρησε χθες η Standard & Poor΄s, λόγω της ενίσχυσης της απόδοσης της χώρας στις εξαγωγές. Την ίδια ώρα, οι NYT βλέπουν τη συνεργασία της Κύπρου με την Τουρκία, όσον αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου, ως “λύση” για το κυπριακό οικονομικό αδιέξοδο

Ο οίκος αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε “BB+”, από “BB”, τοποθετώντας το μία βαθμίδα χαμηλότερα από την κλίμακα “investment grade”. Το outlοοκ είναι “σταθερό”.

Στην έκθεση της  S&P αναφέρεται πως η αναβάθμιση λαμβάνει υπόψιν τη βελτιωμένη απόδοση των εξαγωγών αλλά και τη σταθερή και διαρκή μείωση των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας. Ακόμη στην έκθεση τονίζεται  ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπονομεύει τη σχετικά ισχυρή χρηματοοικονομική απόδοση της χώρας.

Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Η S&P προβλέπει πως το ΑΕΠ της Τουρκίας θα ανακάμψει τα επόμενα χρόνια, αποττυπώνοντας τη σταθερή επέκταση της εγχώριας ζήτησης και τις ισχυρές εξαγωγές.

Συνεργασία Κύπρου-Τουρκίας «βλέπουν» οι NYT

Στο μεταξύ, οι New York Times “βλέπουν” τη συνεργασία της Κύπρου με την Τουρκία επί των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο ως μια λύση για να βγει η Κύπρος από το οικονομικό αδιέξοδο. Ο λόγος είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου προς τη γειτονική χώρα.

Σε άρθρο που φιλοξενεί η εφημερίδα, μπορεί να χαρακτηρίζει ως δύσκολη τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά “η Κύπρος θα πρέπει να την πάρει, προκειμένου να έχει πιο γρήγορα και μεγαλύτερα αποτελέσματα, αναφορικά με τα έσοδά της από το φυσικό αέριο”. Άλλωστε, τονίζει ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε κατάρρευση.

Παράλληλα, αναφέρεται στο άρθρο ότι πολύ σύντομα το Ισραήλ με την Τουρκία θα προχωρήσουν και αυτές σε μια συνεργασία πάνω στην ενέργεια, κάτι που θα οδηγήσει πιο εύκολα την Κύπρο στην απόφαση της συνεργασίας με τους Τούρκους.

Ένα τέτοιο σενάριο δεν θα μπορούσε να ήταν εφικτό πριν λίγο καιρό, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σκεπτικό των New York Times ίσως έχει βάση.

Στο άρθρο φιλοξενούνται και δηλώσεις της Fiona Mullen, διευθύντριας της Sapienta Economics, που έχει έδρα την Λευκωσία και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να ήταν ένας έμμεσος τρόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πιέσει τους Ελληνοκύπριους σε ένα είδος επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.