Η Γερμανία στηρίζει την πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο σε στερεότυπα τεμπελιάς και εγκληματικότητας, δηλώνει στην Daily Telegraph ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, καθώς εξηγεί την απόφασή του να μην πολιτευτεί ξανά.

“Η πολιτική θα πρέπει να σέβεται τους ανθρώπους, και όχι μόνο τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα”, είπε στην Telegraph.

“Η απόφασή μου να μην επιδιώξω ξανά ενεργό ρόλο στη Γερμανία, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι Γερμανοί πολιτικοί έβαλαν φωτιά στο ευρωπαϊκό σπίτι μας. Δεν έχει να κάνει με τους Γερμανούς πολίτες, τους οποίους σέβομαι πολύ”, λέει ο ευρωβουλευτής.

Και κατηγορεί τους βουλευτές του κόμματός του ότι μίλησαν υποτιμητικά για την Ελλάδα. Όπως λέει, ιδέες του στυλ “πουλήστε τα νησιά και την Ακρόπολη για να πληρώσετε τα χρέη” κυκλοφόρησαν μέσα στο κόμμα του, με αποτέλεσμα, οι υπόλοιποι βουλευτές να υιοθετούν τόσο ακραίες στάσεις, ώστε ο ίδιος δεν μπορούσε ούτε καν να πάει στο συνέδριο του κόμματος.

“Είναι πολύ δύσκολο να περάσεις μηνύματα που δεν ταιριάζουν σε αυτά τα στερεότυπα. Όπως, για παράδειγμα, ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ σκληρά. Περισσότερο και από τους Γερμανούς. Αλλά αυτό δεν μπορεί να μπει στο μυαλό των Γερμανών. Θέλουν τον τεμπέλη Έλληνα ως στερεότυπο, τους Κύπριους ως γκάνγκστερ, μια χώρα και ένα λαό που πρέπει να τιμωρηθούν”, λέει.

Ο Γ. Χατζημαρκάκης γεννήθηκε στη Γερμανία και έχει διπλή υπηκοότητα.