H διάσωση της Κύπρου απειλεί την ανάπτυξη της ανατολικής ευρώπης αν προκληθεί φυγή κεφαλαίων από τις πιο χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, υποστηρίζει η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη).
Άλλη μια περίοδος αβεβαιότητας στην κρίση χρέους της ευρωζώνης μπορεί να ενισχύσει το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες και ενδεχομένως να προκαλέσει μια εκροή των “μεγάλων” καταθέσεων και χρηματοδότησης στις ασθενέστερες χώρες είπε σε συνέντευξη του ο Jeromín Zettelmeyer, Αναπληρωτής Διευθύνων Οικονομολόγος της EBRD.

Η ανατολική ευρώπη στηρίχθηκε στις ροές ξένων κεφαλαίων και στην εύκολη πρόσβαση σε πιστώσεις και εξαγωγικές αγορές για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη της τάξης του 5% πριν από την παγκόσμια κρίση του 2008. Η διάσωση της Κύπρου, όπου οι διεθνείς πιστωτές οδηγούν σε μεγάλες απώλειες τους καταθέτες σε αντάλλαγμα για ένα πακέτο βοήθειας 10 δισ. ευρώ, μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων και ασθενέστερη ανάπτυξη σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δήλωσε ο Zettelmeyer .
“Αυτές είναι πολύ μεγάλες και σημαντικές χώρες και έτσι αν υπάρξει μια επιβράδυνση στην ΕΕ εξαιτίας του χειρισμού της Κύπρου, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστούν οι 29 χώρες της ανατολικής ευρώπης, όπου η EBRD δανείζει”, είπε. “Οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από ότι νομίζαμε.”

Η EBRD είχε προβλέψει τον Ιανουάριο ότι στην ανατολική ευρώπη η οικονομική ανάπτυξη θα σημείωνε αύξηση της τάξης του 3% το 2013, από 2,6% το 2012. Η EBRD θα ανανεώσει τις προβλέψεις εκ νέου στις αρχές Μαΐου.