Στη μείωση των καταθετικών επιτοκίων από την 1η Μαΐου θα προχωρήσουν οι τράπεζες στην  Κύπρο με στόχο να μειωθούν σταδιακά τα δανειστικά επιτόκια.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε το πρωί σε συνάντηση στην Κεντρική Τράπεζα μεταξύ του Διοικητή κ. Πανίκου Δημητριάδη και εκπροσώπων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, στην παρουσία τεχνοκρατών της ΚΤΚ.
Επίσης αποφασίστηκε να τεθεί οροφή στα καταθετικά επιτόκια ανάλογα με το είδος τους – αν πχ είναι τρίμηνα, 6μηνα και ούτω καθ’ εξής – με επιβολή κυρώσεων  εάν ξεπεραστεί η οροφή αυτή.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, προβλέπεται ότι αν το προσφερόμενο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιτόκιο για κατάθεση υπερβαίνει το euribor συν 300 μονάδες βάσης, τότε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να διατηρεί επιπρόσθετα ειδικά ίδια κεφάλαια.

Η εμπειρία της Πορτογαλίας, δείχνει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ήμισυ και των δανειστικών επιτοκίων.

Αν είναι π.χ 2% η μείωση των καταθετικών επιτοκίων, γίνεται μείωση της τάξης του 1% στα δανειστικά.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης, στελέχη τραπεζών έθεσαν επί τάπητος το θέμα της άρσης αρκετών από τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, με τη ψήφιση του μνημονίου.