Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη αυξήθηκαν όπως αναμενόταν τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω του άλματος στο ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat την Τρίτη.

ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά +0,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, όταν και είχει σημειωθεί άνοδος κατά +0,3% την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω άνοδο κατά +0,2%.

Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές παραγωγού στην ενιαία νομισματική ένωση σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +3%, έναντι ετήσιας ανόδου +2,9% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +3,1%.

Η κύρια ώθηση προς τα πάνω προήλθε από την ενέργεια, οι τιμές της οποίας αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία και κατά 8,0% σε ετήσια βάση.

Χωρίς τη συνιστώσα της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού ήταν σταθερές σε μηνιαία και 1,2% υψηλότερες από το προηγούμενο έτος, όπως και τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι οι τιμές παραγωγού αποτελούν μια πρώιμη ένδειξη των τάσεων στις τιμές καταναλωτή, διότι εάν οι μεταβολές των τιμών της παραγωγής δεν απορροφηθούν από τους λιανοπωλητές, συνήθως μεταφέρονται στους καταναλωτές.