Αμετακίνητη στις θέσεις της παραμένει η Αυστρία για το προσφυγικό, όπως δείχνουν οι νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Όπως είπε εκ νέου, οι πρόσφυγες πρέπει να παραμένουν στην Ελλάδα και να μην τους επιτρέπεται να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
«Οφείλουμε να βάλουμε τέλος την πολιτική της Ελλάδας που συνίσταται στην ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς τον Βορρά», ανέφερε στη Suddeutsche Zeitung και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν αυτοί που καταφέρνουν να έλθουν μέχρι την Ελλάδα να έχουν την άδεια να συνεχίζουν τον δρόμο τους».
«Προσπαθούμε ώστε η Ελλάδα να κατασκευάσει hotspots με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει φροντίδα για τους ανθρώπους επί τόπου – και ασκούμε πιέσεις διότι δεν γίνεται τίποτε», συνέχισε, λέγοντας ότι ήταν «βαρύ λάθος» το άνοιγμα των συνόρων το 2015.
«Παράλογο» χαρακτηρίζει ο ίδιος το γεγονός ότι οι πρόσφυγες διαδηλώνουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να περάσουν από μια χώρα μέλος της ΕΕ σε μια χώρα που δεν είναι μέλος. «Θα πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια ότι δεν πρόκειται για την αναζήτηση προστασίας, αλλά για την αναζήτηση ενός καλύτερου οικονομικού μέλλοντος. Μπορεί να είναι ανθρωπίνως κατανοητό, αλλά δεν μπορούμε να το προσφέρουμε».
Τους εντεινόμενους συνοριακούς ελέγχους και το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια υπεραμύνεται και ο κροάτης πρωθυπουργός Τίχομιρ Ορέσκοβιτς. Σε δηλώσεις του προς τη γερμανική εφημερίδα Bild λέει χαρακτηριστικά ότι λόγω της στενής συνεργασίας μεταξύ Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ μειώθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές.
«Από αυτό επωφελήθηκε και η Γερμανία. Καθημερινά δεν καταφθάνουν πλέον στη Γερμανία μέσω Αυστρίας 3.000 πρόσφυγες, αλλά λιγότεροι από 500».

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.