Αμετάβλητο άφησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας στο 0,5% υποβαθμίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμό για το 2015 και το 2016.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε για ρίσκα στην βρετανική οικονομία, εκτιμώντας ότι οι τιμές καταναλωτή θα μείνουν κάτω από το 1% μέχρι το β’ εξάμηνο του 2016.
Μετά τα σχόλια του Κάρνεϊ, η στερλίνα υποχώρησε ωστόσο, τόνισε ότι το ισχυρό νόμισμα θα κρατήσει χαμηλά τον πληθωρισμό.
Η Νομισματική Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την νομισματική της πολιτική με 8-1 ψήφους, με την πλειοψηφία να εκτιμά πώς οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή δεν είναι αρκετά ισχυρές για να δικαιολογούν έναν περιορισμό της πολιτικής.
Παράλληλα, η Τράπεζας της Αγγλίας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του 2015 και του 2016 στο 2,7% και το 2,5% αντίστοιχα, ενώ αύξησε τις προβλέψεις της για το 2017 στο 2,7%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το γ’ τρίμηνο του 2017, προβλέπει αύξηση 2,1% το δ’ τρίμηνο του ίδιου έτους, και στο 2,2% έναν χρόνο μετά.
Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μπορεί να επεκταθεί, ενώ η μείωση των επιτοκίων θα γίνει εφόσον υλοποιηθούν τα καθοδικά ρίσκα.
Η μακροπρόθεσμη ανεργία αναμένεται να παραμείνει σταθερή στο 5%.
Η κεντρική τράπεζα δεν έχει αυξήσει τα επιτόκιά της από το 2007.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.