Ευρώπη

«Αναξιόπιστη Βρετανία»: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιμείνουν σε αυστηρές δικλείδες εφαρμογής της συμφωνίας Brexit

  • newsroom


Η απόπειρα του Τζόνσον να αλλάξει τους όρους που είχε ήδη συμφωνήσει με τους ευρωπαίους έδειξε ότι οι δεσμεύσεις της Βρετανίας δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες και οτι χρειάζονται επιπλεόν μέτρα

O Γάλλος Pρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιμείνουν σε αυστηρούς κανόνες που θα εξασφαλίζουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στην όποια εμπορική συμφωνία προκύψει με τη Μεγάλη Βρετανία, προειδοποιώντας ότι η προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τη συμφωνία Brexit, έδειξε ότι οι δεσμεύσεις της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες, όπως ανέφεραν οι Financial Times.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε την Πέμπτη θα καλούσαν τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, να διασφαλίσει ότι οι εγγυήσεις για «ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού» των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με τις βρετανικές εταιρείες, θα πρέπει να συνοδευτούν με την δυνατότητα των Βρυξελλών να λάβουν ταχεία αντίποινα, στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο παραβιάσει τις δεσμεύσεις της, ανέφεραν οι Financial Times.

Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα επιμένουν να διατηρηθεί η ποσόστοση που εξασφαλίζει τη δραστηριοποίησή τους στα ανοιχτά των βρετανικών ακτών, αφήνοντας στον Μπαρνιέ περιορισμένο χώρο ελιγμών ως προς αυτό το σκέλος της διαπραγμάτευσης, ανέφερε η εφημερίδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει τη συνέχεια στα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά ύδατα, ένα σημαντικό ζήτημα για τη Γαλλία, όπου οι παράκτιες αλιευτικές κοινότητες έχουν ισχυρή πολιτική επιρροή. Το Λονδίνο Βρετανία θέλει μια συμφωνία που να μοιάζει με εκείνη που έχει η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, και στην οποία ορίζονται νέες ποσοστώσεις κάθε χρονιά.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ορίσει ως τελική προθεσμία για μια συμφωνία τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικης Ένωσης στις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο διπλωματική πηγή της ΕΕ δήλωσε ότι ο Μπαρνιέ θέλει μερικές ακόμη παραχωρήσεις από τη Βρετανία πριν περάσει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία.

Ο Τζόνσον είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες, μετά το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες ημέρες, ώστε να γεφυρωθούν τα «σημαντικά κενά», κυρίως στους τομείς της αλιείας και των ίσων όρων ανταγωνισμού, ανέφερε το γραφείο του.

Αλλά, ο Τζόνσον δεν παρέλειψε να διατυπώσει και μια κεκαλυμμένη απειλεί λέγοντας ότι «ενώ η επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες θα ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξίσου έτοιμο να τερματίσει τη μεταβατική περίοδο με όρους Αυστραλίας».

 

https://uk.reuters.com/article/us-britain-eu/eu-leaders-to-insist-on-tough-enforcement-powers-in-brexit-deal-ft-idUSKBN26X09L