Λίγο πριν τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος, έφτασε στη φυλακή La Santé στο Παρίσι χέρι-χέρι με τη σύντροφό του, Κάρλα Μπρούνι, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, όπου θα εκτίσει την ποινή του για εγκληματική συνωμοσία σε κελί ασφαλείας σε απομόνωση.Πρόκειται για πρώτη φορά που φυλακίζεται νυν ή πρώην αρχηγό κράτους της Γαλλίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ηδη, οι δικηγόροι του Σαρκοζί κατέθεσαν αίτημα αποφυλάκισης, λίγο μετά την άφιξή του στη φυλακή Λα Σαντέ του Παρισιού ύστερα από την καταδίκη του για το σκάνδαλο χρηματοδότησης από την Λιβύη του Καντάφι. «Τη στιγμή που μιλάμε, το αίτημα αποφυλάκισης έχει κατατεθεί», επιβεβαίωσε ένας από τους δικηγόρους του, ο Κριστόφ Ινγκρέν στο BFMTV. «Δεν υπάρχει κίνδυνος επανάληψης των γεγονότων, κανένας κίνδυνος καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων —δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία— και κανένας κίνδυνος άσκησης πιέσεων σε μάρτυρες», πρόσθεσε, δικαιολογώντας αυτό το αίτημα για αποφυλάκιση του Νικολά Σαρκοζί.

Το Εφετείο έχει προθεσμία δύο μηνών για να αποφανθεί επί του αιτήματος αποφυλάκισης και ο μέσος χρόνος αναμονής στο Παρίσι είναι ένας μήνας.

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτησε τους υποστηρικτές και τους αγαπημένους του πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και κατευθυνθεί προς το σωφρονιστικό ίδρυμα La Santé. Λίγο νωρίτερα, αποχώρησαν από το σπίτι και οι τρεις γιοι του, Ζαν, Πιέρ και Λουί, μέσα σε χειροκροτήματα, ενώ ο κόσμος τραγουδούσε και τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, τη Μασσαλιώτιδα.

Μέσα σε περίπου μισή ώρα από την αναχώρησή του από το σπίτι του, στο 16ο διαμέρισμα, ο Νικολά Σαρκοζί μόλις έφτασε στη φυλακή La Santé για την πρώτη μέρα της κράτησής του.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2012, εγκατέλειψε την κατοικία του στο υπέρκομψο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού διακριτικά με αυτοκίνητο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τους φωτογράφους.

Δείτε τη μεταφορά του στη φυλακή

O Νικολά Σαρκοζί θα παραμείνει έγκλειστος στη φυλακή για τουλάχιστον 3 εβδομάδες

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην φυλακή του Παρισιού ο Νικολά Σαρκοζί θα βρίσκεται σε ένα από τα κελιά της πτέρυγας απομόνωσης ούτως ώστε να αποφύγει το συγχρωτισμό με άλλους φυλακισμένους, αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρατουμένων στη φυλακή του Παρισιού είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που προβλέπουν οι προδιαγραφές της.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι και για τον Νικολά Σαρκοζί ακολουθείται το πρωτόκολλο που ισχύει για όλους τους νέους κρατούμενους. Λαμβάνονται τα δακτυλικά του αποτυπώματα, η φωτογραφία του και του δίνεται ένας αριθμός κρατουμένου, που ονομάζεται «αριθμός φυλακής». Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει επίσης να αφήσει τα προσωπικά του αντικείμενα και τα τιμαλφή του σε χρηματοκιβώτιο και, τέλος, πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη σωματικό ελεγχο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Σαρκοζί καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, συμπεριλαμβανομένου ενός ανασταλτικού εντάλματος κράτησης, αφού κρίθηκε ένοχος για εγκληματική συνωμοσία σχετικά με την υποτιθέμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη.

Η φυλάκιση του Σαρκοζί σηματοδοτεί  την πρώτη φορά που ένας πρώην αρχηγός κράτους φυλακίζεται στη Γαλλία μετά τον στρατάρχη Φιλίπ Πετάν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά το συμβολικό βάρος της υπόθεσης, ο Ούγκο Βιτρί, εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης FO, δήλωσε ότι το προσωπικό της φυλακής είναι προετοιμασμένο.

«Όσο βρίσκεται εκεί, τα πράγματα θα πρέπει να πάνε ομαλά για αυτόν», σημείωσε.

Ο πρώην πρόεδρος δεν θα λάβει ειδική μεταχείριση και θα υποβληθεί στις συνήθεις διαδικασίες εισδοχής στο σωφρονιστικό ίδρυμα: έλεγχο ταυτότητας, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και εκχώρηση αριθμού κρατουμένου. Θα λάβει βασικά είδη φυλακής, όπως προϊόντα περιποίησης, λευκά είδη και γραφική ύλη.

MARTIN BUREAU / AFP

Απομόνωση για λόγους ασφαλείας

Όπως αναφέρει το Euractiv, o Σαρκοζί θα κρατηθεί σε μονόκλινο κελί 9 έως 12 τετραγωνικών μέτρων, εξοπλισμένο με σταθερό κρεβάτι, τραπέζι, ντους και ηλεκτρική εστία. Επιπλέον, θα του επιτραπεί να αγοράσει ψυγείο και τηλεόραση από το κατάστημα της φυλακής και να αγοράσει μονάδες για να χρησιμοποιεί το παρακολουθούμενο τηλέφωνο του κελιού του.

Η La Santé άνοιξε για πρώτη φορά το 1867 και είναι μία από τις πιο διάσημες φυλακές της Γαλλίας. Η φυλακή, που φιλοξενεί αποκλειστικά άνδρες, έχει σήμερα περισσότερους από 1.300 κρατούμενους – σχεδόν το διπλάσιο της επίσημης χωρητικότητάς της. Ωστόσο, οι μονάδες απομόνωσης έχουν γενικά διαθέσιμα κελιά, είπε ο Βιτρί. Μεταξύ των γειτόνων του Σαρκοζί θα είναι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά οργανωμένα εγκλήματα και θεωρούνται υψηλού κινδύνου διαφυγής.

Για λόγους ασφαλείας, ο Σαρκοζί δεν θα έχει καμία επαφή με άλλους κρατούμενους. Θα έχει το δικαίωμα να ασκείται για μία ώρα την ημέρα σε περιφραγμένο αυλή, υπό συνεχή παρακολούθηση. Θα έχει το δικαίωμα σε τρεις επισκέψεις από την οικογένειά του την εβδομάδα, καθώς και σε απεριόριστη πρόσβαση στους δικηγόρους του.

Ο πρώην επιχειρηματίας Πιερ Μποτόν, ο οποίος πέρασε 600 ημέρες σε απομόνωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για κατάχρηση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και ο οποίος αργότερα φυλακίστηκε στη La Santé μεταξύ 2020 και 2021, προειδοποίησε για τις σκληρές συνθήκες της φυλακής.

«Ο Σαρκοζί θα πρέπει να φέρει μάσκα ύπνου και ωτοασπίδες. Οι φωνές μπορεί να συνεχίζονται μέχρι τις τέσσερις το πρωί», είπε, περιγράφοντας τον θόρυβο από τους άλλους κρατούμενους. «Ειδικά εκείνοι που λαχταρούν κρακ», πρόσθεσε.

«Δεν φοβάμαι»

Πριν από την είσοδό του στη φυλακή, ο Σαρκοζί προσπάθησε να δείξει αποφασιστικότητα. Την περασμένη εβδομάδα, προσκάλεσε 150 πρώην συναδέλφους και μέλη της οικογένειάς του σε μια «φιλική συνάντηση» στο δυτικό Παρίσι, στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Ρασίντα Ντάτι, καθώς και ο σημερινός γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας, Εμανουέλ Μουλίν.

Ο Σαρκοζί συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλ Νταρμανέν, πρώην βοηθός του Σαρκοζί, λέγεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να τον επισκεφθεί για να διασφαλίσει την ασφάλειά του.

Ο γιος του Σαρκοζί, Λουί, ο οποίος είναι υποψήφιος για δήμαρχος του Μεντόν στη νότια Γαλλία, κάλεσε σε συγκέντρωση υποστήριξης κοντά στην οικογενειακή κατοικία στο Παρίσι. «Το τέλος της ιστορίας δεν έχει γραφτεί ακόμα», είπε σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει να επιμένει στην αθωότητά του, δηλώνοντας στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης: «Δεν φοβάμαι τη φυλακή. Θα κρατήσω ψηλά το κεφάλι μου, ακόμα και μπροστά στις πύλες της La Santé».

Διαβάστε ακόμη 

Άγνωστος Στρατιώτης: Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά στην ώρα της τροπολογίας με μήνυμα για ενότητα

Γιατί θα καθυστερήσει η απόφαση της πιλοτικής δίκης για τα δάνεια Κατσέλη

Νωρίτερα στους λογαριασμούς η «επιστροφή ενοικίου»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα