Ανησυχία στους επενδυτές προκαλεί η συμμαχία που σχημάτισαν τα τρία μεγαλύτερα αριστερά κόμματα του κοινοβουλίου με στόχο την εκδίωξη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πέδρο Πάσους Κοέλιο, η οποία αποτελεί κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η απόφαση των κομμάτων να θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον προηγούμενο μήνα μπορεί να αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας, να φέρει ενδεχόμενη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και την πιθανότητα νέων εκλογών, όπως λένε οι αναλυτές.
Οι οίκοι αξιολόγησης ήδη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Πορτογαλίας, η οποία ανακάμπτει από την ύφεση, και μάλιστα, προειδοποιούν για υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, λόγω της αβεβαιότητας, κάτι που απειλεί να θέσει τα ομόλογα της χώρας εκτός του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Τι λένε οι αναλυτές:
Commerzbank AG: μια αριστερή κυβέρνηση δεν μοιάζει βιώσιμη λόγω των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν στον συνασπισμό.
Deutsche Bank AG: Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι η δημοσιονομική χαλάρωση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και της αναστροφής των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου.
JPMorgan: Αναμένει πρόωρες εκλογές όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης την Πέμπτη
RBS: Αυτή η πολιτική και οικονομική ανησυχία καθιστά τα πορτογαλικά ομόλογα λιγότερο ελκυστικά
Sunrise Brokers LLP: Τα πορτογαλικά ομόλογα θα παρουσιάσουν μεγάλη μεταβλητότητα, λόγω της μεσοπρόθεσμης μόνο σταθερότητας
Η πολιτική αβεβαιότητα θα φέρει επαναξιολόγηση την Παρασκευή. Εφόσον υπάρξει υποβάθμιση τότε τα πορτογαλικά ομόλογα θα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Πριν τις εκλογές τον προηγούμενο μήνα, η Standard & Poor’s είχε προειδοποιήσει ότι οποιεσδήποτε αποκλίσεις από το πρόγραμμα θα έθεταν σε κίνδυνο την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική και οικονομική πορεία της χώρας.
Το QE της ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την Πορτογαλία, σύμφωνα με την Deutsche Bank, και μια υποβάθμιση του αξιόχρεου θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων.
Ωστόσο Deutsche Bank και Commerzbank κρίνουν ότι είναι είναι μάλλον απίθανο η DBRS να υποβαθμίσει τα κρατικά ομόλογα μέσα στην εβδομάδα, δεδομένου ότι οι συνέπειες στην οικονομική πολιτική και ανάπτυξη παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες. Ωστόσο, εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να υποβαθμίσει τις προοπτικές σε αρνητικές.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.