Υπάρχουν δεκάδες επίσημοι και επιβεβαιωμένοι λογαριασμοί του BBC στο Twitter. Ο καθένας από αυτούς έχει από εκατοντάδες μέχρι εκατομμύρια ακολούθους. Αν κάποιος λοιπόν επιλέξει να μπει στο βασικό λογαριασμό του BBC, με το μαύρο εικονίδιο και τους 2,2 εκατομμύρια ακολούθους, θα δει ότι περιγράφεται ως «Government Funded Media», δηλαδή «Κρατικά Επιδοτούμενο / Χρηματοδοτούμενο Μέσο Ενημέρωσης».

Η απόφαση «αλλαγής ετικέτας» από τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πυροδότησε τη διαμάχη με το BBC. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο Twitter, όπως επισημαίνεται και από σημερινό άρθρο του σταθμού, δεν έχει ειδησεογραφικό περιεχόμενο και κυρίως προωθεί άλλα προγράμματα του σταθμού, όμως δεν παύει να εκπροσωπεί την εθνική υπηρεσία ενημέρωσης.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο ζήτησε από το Twitter και τον Ίλον Μασκ να αλλάξει την ετικέτα «όσο το δυνατόν συντομότερα» επισημαίνοντας ότι ήταν «πάντα ανεξάρτητο».

Η ιστορία χρηματοδότησης του BBC

Το εθνικό κρατικό δίκτυο έχει 100 και πλέον χρόνια ιστορία. Η ανεξαρτησία των ειδήσεών του είναι η βασική του δύναμη και αυτό το έχει αναδείξει ως τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως.

Η υψηλή χρηματοδότησή του εδώ και χρόνια όμως, έχει ανοίξει το δημόσιο διάλογο ως προς το πώς θα πρέπει να συνεχίσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το 2022, το BBC είχε απολαβές 3,8 δισεκατομμυρίων λιρών από το ετήσιο τέλος που πληρώνει ο βρετανικός λαός, δηλαδή το 71% των συνολικών εσόδων του σταθμού. Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από διαφημίσεις και άλλες δραστηριότητες όπως επιχορηγήσεις και πνευματικά δικαιώματα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW