Στη δήλωση ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο, βάζοντας στο στόχαστρο τα σιλό της Ουκρανίας», προχώρησε σήμερα η Αναλένα Μπέρμποκ, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που διοργανώνεται απόψε στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 εκπροσώπων κυβερνήσεων.

Στόχος της Διάσκεψης είναι η επεξεργασία μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής απάντησης στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα, το οποίο έχει επιδεινωθεί με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Η ρωσική προπαγάνδα διαδίδει κυνική παραπληροφόρηση και στοχεύει στην αποσταθεροποίηση και τον διχασμό της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει η γερμανική πλευρά στην ανακοίνωσή της και διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχουν κυρώσεις κατά της εξαγωγής τροφίμων» και το πρόβλημα δεν οφείλεται στις διεθνείς κυρώσεις.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση εν μια νυκτί, αν ήθελε», τονίζει χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ.

Συνδιοργανωτές της Διάσκεψης, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, είναι τα υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Οικονομίας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκονται εκπρόσωποι των κρατών της Ομάδας των Επτά, χώρες δωρητές, αλλά και χώρες που πλήττονται από την κρίση.

«Θέλουμε να αναδείξουμε το θέμα στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί 26 – 28 Ιουνίου στη Βαυαρία, υπό γερμανική προεδρία», επισημαίνει ο Οργανισμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, 345 εκατ. άνθρωποι σε 82 χώρες υποφέρουν από οξεία πείνα -200 εκατ. περισσότερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Εκτός από την κλιματική κρίση, την εξαφάνιση των ειδών και την πανδημία του κορονοϊού, ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο μοχλό αυτής της ραγδαίας αύξησης».

Οι συνέπειες του πολέμου στους σιτοβολώνες της Ουκρανίας είναι άμεσα αντιληπτές: Πριν από τον πόλεμο, το Πρόγραμμα προμηθευόταν από την Ουκρανία το ήμισυ του σιταριού που μοίραζε και ορισμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής κάλυπταν τις ανάγκες τους σε σιτάρι σχεδόν αποκλειστικά μέσω εισαγωγών από την Ουκρανία. Από την αρχή του πολέμου όμως, τα λιμάνια έχουν αποκλειστεί, πολλά σιλό είναι υπερπλήρη και μόνο ένα μέρος του αποθηκευμένου σιταριού μπορεί τελικά να εξαχθεί. Επιπλέον, επισημαίνεται, οι υψηλές τιμές οδηγούν στην πείνα ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τιμών του FAO έφτασε το 2022 σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Όπως ανέφεραν η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ και η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένγια Σούλτσε, η Γερμανία έχει δεσμευτεί ισχυρά υπέρ της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και του δικαιώματος του ανθρώπου στην τροφή. Εδώ και χρόνια η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής μετά τις ΗΠΑ, ενώ τον Μάρτιο υποσχέθηκε επιπλέον 430 εκατ. ευρώ. Συνολικά η Γερμανία θα επενδύσει περίπου 4 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική επισιτιστική βοήθεια και σε συστήματα επισιτιστικής προστασίας. Στην αποψινή Διάσκεψη, ένας από τους στόχους είναι να διασφαλισθεί ότι και άλλοι δωρητές θα αναλάβουν αντίστοιχη δέσμευση, τονίζεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

Στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης βρίσκεται ακόμη η ανάγκη για στήριξη της Ουκρανίας στην προσπάθεια εξαγωγής αποθηκευμένων σιτηρών. Από εξαγωγή 5 εκατ. τόνων σιτηρών τον μήνα σε καιρό ειρήνης, η Ουκρανία έχει περιοριστεί στους 350.000 τόνους τον μήνα από την αρχή του πολέμου. Χάρη σε μια διεθνή προσπάθεια, τον Μάιο κατέστη δυνατό να μεταφερθούν 1,7 εκατ. τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά, μέσω εναλλακτικών οδών. «Στόχος πρέπει να είναι η σημαντική περαιτέρω αύξηση του όγκου των εξαγωγών», τονίζουν οι διοργανωτές της Διάσκεψης και επισημαίνουν ότι το Βερολίνο στηρίζει με 500.000 ευρώ έργο του FAO για την επέκταση των εργαστηριακών δυνατοτήτων στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες αλλά δεν είναι ακόμα στο επίκεντρο των επενδυτών

Εφορία – Κατασχέσεις: Πότε επιστρέφονται χρήματα που έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Βρετανία: Νέο ρεκόρ για τις τιμές λιανικής σε βενζίνη και ντίζελ