Ευρώπη

Bρετανία: Lockdown στην Αγγλία ανακοίνωσε ο Τζόνσον – 4.000 νεκροί την ημέρα αν δεν ληφθούν μέτρα

  • newsroom


Κλείνει η εστίαση, ανοικτά σχολεία και πανεπιστήμια - Σε ισχύ τα μέτρα την ερχόμενη Πέμπτη - Ο επικεφαλής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ανταμ Μάρσαλ χαρακτήρισε τους νέους περιορισμούς «καταστροφικό πλήγμα» για τον επιχειρηματικό κόσμο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε lockdown διάρκειας ενός μήνα στην Αγγλία καθώς εκφράζονται φόβοι για 4.000 νεκρούς την ημέρα αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Ο Τζόνσον συζήτησε το θέμα σε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς του που μετέχουν της κυβερνητικής ομάδας δράσης κατά της πανδημίας.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ανταμ Μάρσαλ χαρακτήρισε τους νέους περιορισμούς «καταστροφικό πλήγμα» για τον επιχειρηματικό κόσμο. Η εμπιστοσύνη της αγοράς έχει «χτυπηθεί σκληρά από την ασαφή θέση που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Μάρσαλ είπε: Πολλές εταιρείες βρίσκονται σε πολύ πιο αδύναμη θέση τώρα από ό, τι στην αρχή της πανδημίας, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο να επιβιώσουν από τα εκτεταμένα lockdown ή τα περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση δεν πρέπει προχωρήσει σε lockdown αλλά σε μαζικές δοκιμές και να διορθώσει συστήματα δοκιμών και ιχνηλάτησης – που είναι το κλειδί για μια διαρκή στρατηγική εξόδου τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία.

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων:
Πανεθνικό lockdown από την Πέμπτη – με το κλείσιμο της φιλοξενίας και των μη απαραίτητων καταστημάτων.
Οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν αλλά θα επιτρέπονται τα take away.
Οι περιορισμοί θα είναι παρόμοιοι με αυτούς στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο, ωστόσο αυτή τη φορά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά.
Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να μπορούν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους και να μετακινούνται για λόγους εργασίας εάν δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.
Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για τα νέα μέτρα πριν την Πέμπτη.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το μέτρο της καραντίνας εμπίπτει στην αρμοδιότητα των αρχών της κάθε βρετανικής επαρχίας.