Ευρώπη

Bundestag: «Η ΕΚΤ πληροί την αναλογικότητα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»

  • newsroom


Μια ενδεχόμενη κοινοβουλευτική υπογραφή θα ικανοποιούσε το αίτημα του συνταγματικού δικαστηρίου ότι η γερμανική Bundestag θα πρέπει να επανεξετάσει το PSPP - Ο Σολτς δικαιώνει την ΕΚΤ και απομονώνει το γερμανικό δικαστήριο

H γερμανική Βουλή, Bundestag, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τηρεί τα κριτήρια που απαιτούνται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας σχετικά με την αναλογικότητα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημοσίου (PSPP), σύμφωνα με ένα προσχέδιο εγγράφου της Bundestag που έχει στα χέρια του το Reuters.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των συντηρητικών της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, οι εταίροι του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και οι αντιπολιτευόμενοι Free Democrats and Greens σε συνάντηση τους ανέφεραν:

«Η Bundestag θεωρεί ότι η παρουσίαση της ΕΚΤ σχετικά με την αναλογικότητα του προγράμματος είναι εύλογη και ως εκ τούτου πληρούνται οι απαιτήσεις της απόφασης του BVerfG (Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο) της 5ης Μαΐου 2020» αναφέρει το έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής του γερμανικού κοινοβουλίου είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρωην υπουργός οικονομικών. Μια ενδεχόμενη κοινοβουλευτική υπογραφή θα ικανοποιούσε στην ουσία το αίτημα του συνταγματικού δικαστηρίου ότι η γερμανική Bundestag θα πρέπει να επανεξετάσει εάν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι «αναλογικό», σχολιάζει το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στο εμβληματικό της πρόγραμμα για την τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ανέφερε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής.

Αφορμή αποτέλεσε το πόρισμα του Δικαστηρίου της Καρλσρούης στις αρχές Μαΐου, το οποίο αμφισβήτησε την αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τις μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων.

Το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο απαιτούσε από την ΕΚΤ να δώσει εντός τριών μηνών εξηγήσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διαφορετικά θα προχωρούσαν οι διαδικασίες για αποχώρηση της Bundesbank από το πρόγραμμα.

Στην τηλεδιάσκεψη της 3η και 4ης Ιουνίου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, είχε υποστηρίξει ότι τόσο τα παλαιότερα QE όσο και τα πιο πρόσφατα, στην ουσία «αποτελούν αναλογικά μέτρα υπό τις τρέχουσες συνθήκες για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών».

Η συνάντηση του Ιουνίου έδειξε επιπλέον την αποφασιστικότητα της Προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, να κάνει ό, τι χρειαστεί για να καταπολεμήσει τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει αντιμετωπίση η οικονομία σε διάστημα σχεδόν ενός αιώνα.

Επιπλέον, η πρόθεση της Λαγκάρντ φάνηκε και στην πράξη με την διεύρυνση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, το οποίο έφτασε τα 1,35 τρισ. ευρώ και παρατάθηκε μέχρι τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021.

Τα πρακτικά της ΕΚΤ διαθέσιμα για την Bundesbank

Την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε να μοιραστεί ιδιωτικά έγγραφα με τις γερμανικές αρχές για την επίλυση της νομικής αντιπαράθεσης σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων του 2015, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Reuters, τα έγγραφα θα αποδεικνύουν την αρχή της αναλογικότητας για το πρόγραμμα QE του 2015, αλλά η ΕΚΤ δεν θα εμπλακεί άμεσα στη διαδικασία διερεύνησης καθώς ισχυρίζεται ότι δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας αλλά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, αφήνοντας στην ουσία την Bundesbank να ηγηθεί της έρευνας.

Σήμερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι «αυτά τα έγγραφα δείχνουν το πώς η ΕΚΤ έχει αξιολογήσει και συνεχίζει να αξιολογεί την αναλογικότητα του PSPP αλλά και των υπόλοιπων εργαλείων της νομισματικής της πολιτικής. Η ΕΚΤ συνεχώς αξιολογεί το εαν τα μέτρα της νομισματικής πολιτικής που λαμβάνει συμπεριλαμβανομένου του PSPP επιτυγχάνουν τους στόχους τους».