Η Capital Economics, αναφορικά με το ευρύτερο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκτιμά ότι η υποστήριξη των κεντρώων διατηρήθηκε αρκετά καλά στις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά αυτό επισκιάστηκε από την εκτίναξη των ψήφων υπέρ της ακροδεξιάς στη Γαλλία και την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας και να διεξάγει πρόωρες εκλογές. Αυτό είναι πιθανό να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολες τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Τα προσωρινά αποτελέσματα από το σύνολο της ΕΕ σημαίνουν ότι ο τρικομματικός κεντρώος συνασπισμός που κυριάρχησε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διατηρήσει την πλειοψηφία του. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D) και η Renew κέρδισαν το 56% των εδρών μεταξύ τους, από 59% στο προηγούμενο κοινοβούλιο. Έτσι, ενώ η ακροδεξιά σημείωσε κέρδη σε πολλές χώρες και η υποστήριξη προς τους Πράσινους μειώθηκε, αυτό δεν θα αλλάξει τη μεγάλη εικόνα για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής», συμπεραίνει ο βρετανικός οίκος.

«Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είδαν μια εκτίναξη της υποστήριξης για την Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας (RN), με επικεφαλής τη Μαρίν Λε Πεν, η οποία κέρδισε το 31,5% των ψήφων, από 23,3% από τις εκλογές του 2019, ενώ η υποστήριξη για τον συνασπισμό του προέδρου Μακρόν έπεσε σε μόλις 14,5%. Μετά τα αποτελέσματα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, προφανώς με την ελπίδα να αποδείξει ότι μεγάλο μέρος της υποστήριξης του RN στις ευρωεκλογές ήταν σε μεγάλο βαθμό ψήφος διαμαρτυρίας», εξηγεί Capital Economics.

«Ενώ ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2027, οι εκλογές της Εθνοσυνέλευσης μπορεί να τον αναγκάσουν να διορίσει πρωθυπουργό από άλλο κόμμα. Το RN κέρδισε 18,7% υποστήριξη στις βουλευτικές εκλογές του 2022 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία φέτος, οπότε δεν είναι τελειωμένη υπόθεση ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Τζόρνταν Μπαρντςλά του RN. Αντ’ αυτού, ο Μακρόν θα μπορούσε να διορίσει κάποιον από τους μετριοπαθείς δεξιούς Les Republicains, αλλά ίσως μόνο με κάποια υποστήριξη από το RN. Κρίνοντας από προηγούμενα παραδείγματα “συγκατοίκησης”, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση της πολιτικής ή/και σε εσωτερική πολιτική που θα ασκείται από το κόμμα του πρωθυπουργού, ενώ ο πρόεδρος θα επικεντρώνεται στις εξωτερικές υποθέσεις», συνεχίζει ο οίκος.

«Η άμεση ανησυχία για την οικονομία είναι ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο ήταν 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι, οπότε είναι λογικό ότι το spread των γαλλικών έναντι των γερμανικών κρατικών ομολόγων έχει διευρυνθεί, αν και μόνο ελαφρώς. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2027, αλλά δεν έχει διευκρινίσει πώς θα το κάνει. Ενώ υπάρχει ενδεχομένως μια ανησυχία για τα spreads στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης στο σύνολό της, οι κίνδυνοι αυτοί φαίνονται επί του παρόντος χαμηλοί. Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς αυτό επηρεάζει τις προεδρικές εκλογές του 2027. Αν κερδίσει η Μαρίν Λε Πεν ή ο προστατευόμενός της Τζόρνταν Μπαρντελά, η γαλλική πολιτική θα μπορούσε να μετατοπιστεί πιο αποφασιστικά προς μια ευρωσκεπτικιστική και λαϊκιστική κατεύθυνση, αν και η Λεπέν μπορεί ακόμη να μετακινήσει το κόμμα της προς μια πιο μετριοπαθή θέση, τουλάχιστον όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ, συγκρίσιμη με εκείνη της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία», υποστηρίζει η CE.

Διαβάστε ακόμη

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των ευρωεκλογών – O ρόλος της ακροδεξιάς στις αποφάσεις της ΕΕ

Πλήγμα για το ευρώ η άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ και οι εκλογές – σοκ στη Γαλλία

Τα 5 συμπεράσματα των ευρωεκλογών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ