Η κυβέρνηση στην Ελβετία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είναι αποφασισμένη να προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες πιο ελκυστικούς εμπορικούς όρους μετά την ανακοίνωση-σοκ της περασμένης εβδομάδας για δασμούς 39% στις ελβετικές εξαγωγές προς την Αμερική, αναφέρει το investing.com.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της 31ης Ιουλίου ότι περίπου το 60% όλων των ελβετικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει πρόσθετους δασμούς 39% από τις 7 Αυγούστου.
Η Ελβετία αντιμετωπίζει σημαντικά υψηλότερους δασμούς από άλλους συγκρίσιμους οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ, με την ΕΕ στο 15%, την Ιαπωνία στο 15% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 10%.
Απαντώντας, Ελβετοί αξιωματούχοι έχουν αναπτύξει νέες προσεγγίσεις για συνομιλίες με τις αρχές των ΗΠΑ και καταβάλλουν προσπάθειες να παρουσιάσουν μια «ακόμα πιο ελκυστική προσφορά» σε αυτή τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο τόνισε ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ελβετίας δεν είναι αποτέλεσμα αθέμιτου ανταγωνισμού, σημειώνοντας ότι η Ελβετία κατάργησε όλους τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα από την 1η Ιανουαρίου 2024, επιτρέποντας σε πάνω από το 99% των αμερικανικών αγαθών να εισέρχονται στην Ελβετία αδασμολόγητα.
Η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στενή οικονομική συνεργασία, με το διμερές εμπόριο να έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η Ελβετία κατατάσσεται έκτη σε ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ και πρωτοστατεί σε επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη.
Η ελβετική κυβέρνηση δεν εξετάζει επί του παρόντος αντίμετρα, αλλά ανέφερε ότι διατίθεται αποζημίωση μερικής απασχόλησης για να βοηθήσει τις εταιρείες να αποφύγουν τις απολύσεις λόγω προσωρινών διακοπών εργασίας που ενδέχεται να προκύψουν από τους νέους δασμούς.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο της κατάστασης στην ελβετική οικονομία και μπορεί να λάβει άμεσα μέτρα εάν χρειαστεί.
Διαβάστε ακόμη
Καπνός από πυρκαγιές: Πώς να προστατευθείτε από την κακή ποιότητα αέρα
Σιτάρι: Το ισχυρό δολάριο και η εξασθένηση της ζήτησης «ρίχνουν» τις τιμές (γράφημα)
Θανάσης Μαρτίνος: Νέα αγορά φορτηγού πλοίου από την EastMed
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.