Οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα και μία καλή βάση προόδου, σημείωσε ο εκπρ. Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Έσπευσε να συμπληρώσει πως “γίνεται περαιτέρω δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για να εξεταστούν οι προτάσεις. Μία δουλειά που κάνουν οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών από κοινού με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης”.
Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι είναι “σίγουρος ότι μπορούμε να φθάσουμε σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα”.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως τώρα η Κομισιόν θέλει να δει έναν αναλυτικό κατάλογο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, βάσει των προτάσεων της Αθήνας, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.
Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν θέλει να δει να ψηφίζονται τα μέτρα πρώτα απ’ την ελληνική Βουλή και μετά να υπογράφεται η συμφωνία παρέπεμψε στο αυριανό Eurogroup. Τόνισε όμως ότι η Κομισιόν εργάζεται για μία συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι η Κομισιόν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα τόσο μέσω του ΕΣΠΑ όσο και μέσω ενός ειδικού πακέτου για την ανάπτυξη ύψους 35 δισ ευρώ, το οποίο τώρα σχεδιάζεται. To πακέτο αποτελείται από ήδη εκταμιευμένα κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2014-2020 (τα λεγόμενα πακέτα Γιούνκερ) που αναλογούν στην Ελλάδα και θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ελληνικό κράτος στα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία και να υπάρξει κάποια ανάπτυξη.
Τα κονδύλια αυτά αποτελούνται από 20 διs. ευρώ των διαρθρωτικών κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπόλοιπα 15 από αγροτικά κονδύλια, φυσικά απαιτείται η ύπαρξη μιας συμφωνίας έτσι ώστε να αποδεσμευθούν.
Στόχος της Επιτροπής είναι μέσω της δράσης της λεγόμενης task force, να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια στη παραγωγική οικονομία, κάτι που σημείωσε και η εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως η Ελλάδα πλέον αποτελεί παράδειγμα απορροφητικότητας.
Πάντως κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως χρειάζονται διαβουλεύσεις με σκοπό τη βελτίωση των ελληνικών προτάσεων ως προς το συνταξιοδοτικό. Αν και δεν είναι γνωστό ποιες είναι αυτές οι «βελτιώσεις» είναι σημαντικό για τους θεσμούς τα μέτρα να έχουν χαρακτήρα που ναι μεν θα είναι κοινωνικά δίκαιος, αλλά θα διασφαλίζει επίσης μια βιώσιμη συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή από τους ετέρους.
Ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώσει το ΔΝΤ, παρέπεμψε στην Αθήνα.
Επίσης αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το χρέος επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή δήλωση Γιούνκερ ότι “τώρα δεν είναι η ώρα”.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.