Μπορεί οι εφημερίδες να κάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα λόγο για ένα Grexit ωστόσο, σύμφωνα με τους Economist, το Brexit φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, αν και η ελληνική κυβέρνηση προκαλεί εκνευρισμό με την συμπεριφορά της, η χώρα δείχνει πως δεν θέλει να βγει πραγματικά από την Ευρωζώνη. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, υπόσχεται πως αν κερδίσει στις βρετανικές εκλογές στις 7 Μαΐου, θα επαναδιαπραγματευτεί την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα δημοψήφισμα πριν από το τέλος του 2017.

Όποιο και αν θα είναι όμως το αποτέλεσμα, το ζήτημα φανερώνει τις ακανθώδεις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. Άλλωστε η Βρετανία έχει παρελθόν στο να αρνείται να συμβιβαστεί με βασικές διατάξεις της ΕΕ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 1950 η κυβέρνηση των Εργατών αποφάσισε να απέχει από τις τότε προσπάθειες της Ευρώπης να σχηματίσουν μια κοινότητα άνθρακα και χάλυβα. Αλλά ούτε και το κόμμα των Συντηρητικών, δεν έχει καταφέρει να εμφυσήσει το ευρωπαϊκό όραμα στους πολίτες.

Αλλά ακόμα και αν τελικά το Μάιο κερδίσουν οι Εργατικοί, οι ανησυχίες ενός Brexit δεν θα τελειώσουν εκεί σχολιάζει ο Economist λέγοντας πως αυτό που λείπει από τις αναλύσεις είναι τι θα γίνει τελικά σε περίπτωση ενός Brexit και ποιες θα είναι οι επιλογές που θα έχει η Βρετανία.

Παρόλα αυτά, ο αρθρογράφος του κειμένου εκτιμά πως έτσι όπως πολλοί Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ την παραμονής της Σκωτίας στην Βρετανία μη γνωρίζοντας τις συνέπειες μιας εναλλακτικής επιλογής, το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, για να διατηρήσει την πλήρη πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ, η Βρετανία θα πρέπει να υπακούσει στους περισσότερους κανονισμούς, χωρίς να έχει λόγο σε αυτές. Αυτό εξηγεί και το γιατί οι περισσότεροι πραγματιστές, ακόμη και εκείνοι που αντιπαθούν τις Βρυξέλλες, επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Διότι σε περίπτωση ενός Brexit, γνωρίζουν καλά πως η χώρα θα χάσει το δικαίωμα της ψήφου σε ζητήματα, που την αφορούν.