Για χρόνια η ευρωπαϊκή αγορά ποτών παρακολουθεί την άνοδο των «μη αλκοολούχων εναλλακτικών», από μπύρες έως aperitivo. Όμως μία νέα απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης καθιστά σαφές ότι η προσπάθεια απομίμησης έχει όρια: το «τζιν» δεν μπορεί να γίνει… άγευστο από αλκοόλ.
Η υπόθεση ξεκίνησε στη Γερμανία, όταν η ένωση κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού Verband Sozialer Wettbewerb προσέφυγε κατά της εταιρείας PB Vi Goods, η οποία διαθέτει προϊόν με την ονομασία «Virgin Gin Alkoholfrei». Το ερώτημα που έφτασε έως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν απλό: μπορεί κάτι χωρίς αλκοόλ να λέγεται τζιν;
Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το τζιν
Η απάντηση του Δικαστηρίου ήταν ξεκάθαρη. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, για να φέρει ένα ποτό την ονομασία «τζιν» πρέπει:
- να παρασκευάζεται από αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης,
- να είναι αρωματισμένο με άρκευθο,
- και να έχει ελάχιστο αλκοολικό βαθμό 37,5%.
Οτιδήποτε αποκλίνει από τις προδιαγραφές αυτές δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο. Η χρήση της λέξης «τζιν» σε προϊόν χωρίς αλκοόλ κρίνεται παραπλανητική και αντίθετη στον θεμιτό ανταγωνισμό.
Γιατί το Δικαστήριο είπε “όχι” στο “μη αλκοολούχο τζιν”
Η απόφαση εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες:
Προστασία καταναλωτών: Η ονομασία «τζιν» έχει σαφή, καθιερωμένη ταυτότητα. Η χρήση της σε μη αλκοολούχο ποτό μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση.
Διασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού: Οι παραγωγοί που τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές του προϊόντος δεν πρέπει να ανταγωνίζονται με προϊόντα που χρησιμοποιούν την ίδια ονομασία χωρίς να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες.
Έτσι, όπως σημειώνει το Δικαστήριο, η «νομική ονομασία ‘τζιν’ δεν μπορεί να συνοδεύεται από τον όρο ‘μη αλκοολούχο’».
Η PB Vi Goods, που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, δεν σχολίασε άμεσα την απόφαση. Ωστόσο, η ετυμηγορία δημιουργεί προηγούμενο για όλη την ευρωπαϊκή αγορά μη αλκοολούχων ποτών, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα.
Παρά την ανάπτυξη αυτή, το Δικαστήριο θέτει σαφές πλαίσιο: η καινοτομία είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν μπορεί να αλλοιώνει νομικά κατοχυρωμένες ονομασίες.
Τι σημαίνει για την αγορά των μη αλκοολούχων spirits
Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει:
τις ονομασίες προϊόντων τύπου «gin-like» ή «botanical spirits»,
τη στρατηγική branding εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των premium no-alcohol ποτών,
και πιθανώς τις εν εξελίξει ρυθμίσεις της ΕΕ γύρω από τα λεγόμενα «αντίγραφα» αλκοολούχων ποτών.
Για τους καταναλωτές, το μήνυμα είναι σαφές: το τζιν έχει συγκεκριμένη ταυτότητα — και αυτή περιλαμβάνει αλκοόλ.
Διαβάστε ακόμη
Η γεωγραφία της απόδρασης: 6 προορισμοί στην Ελλάδα που παραμένουν αυθεντικοί
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.