search icon

Ευρώπη

ΕΕ: Συμφωνία από κράτη – μέλη και ευρωκοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων

Κύριος στόχος είναι διασφάλιση της υγείας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, με ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα κράτη μέλη μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων

Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Ο κύριος στόχος της μεταρρύθμισης είναι να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, προάγοντας παράλληλα τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη σε όλα τα κράτη μέλη μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων, το ΕΚ και τα κράτη-μέλη κατέληξαν σε συμφωνία μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων. Το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο πριν τη λήξη της νομοθετικής περιόδου τον Απρίλη του 2024.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες φέτος για τους προϋπολογισμούς τους για το 2025.

«Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ισορροπημένα και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, θα ενισχύσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Χαίρομαι που βρήκαμε μια ισορροπημένη συμφωνία που θα επιτρέψει τώρα την ταχεία εφαρμογή», αναφέρει η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κύρια στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας

Η σημερινή προσωρινή πολιτική συμφωνία για το προληπτικό σκέλος του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης υπόκειται σε έγκριση από το Συμβούλιο στην επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων και από την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την επίσημη ψηφοφορία τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Κοινοβούλιο. Ο κανονισμός για το διορθωτικό σκέλος και η οδηγία για τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών απαιτούν μόνο τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό είναι το σπανιότερο διαβατήριο στον κόσμο (pic)

Οι μυθικές βίλες των 10 εκατομμυρίων στην Κέρκυρα και οι επίδοξοι Ελληνες γείτονες των Ροτσάιλντ (pics + vid)

Οι νέες business στη Σερβία και οι επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version