Να ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και πώς θα μειωθούν τα σχεδόν 5 τρισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί στη Φρανκφούρτη από τις διαδοχικές κρίσεις (χρέους – Covid), επιθυμούν ορισμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Πρόκειται για τη λεγόμενη «ποσοτική σύσφιγξη», η οποία αποτελεί το επόμενο βήμα μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων, η οποία έλαβε χώρα τον Ιουλίου, με στόχο την αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού (8,9% τον Ιούλιο).  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας επιθυμούν η συγκεκριμένη συζήτηση να «ανοίξει» έως το τέλος του έτους. 

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, μέχρι στιγμής, δεν έχει συζητήσει το συγκεκριμένο «καυτό» θέμα κι αυτό οφείλεται στις ανησυχίες που υπάρχουν για τον κίνδυνο ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και η ενεργειακή απειλή.  

Σύμφωνα με πηγή, η οποία μίλησε στο Bloomberg, αυτή τη στιγμή τα στελέχη της ΕΚΤ μελετούν τις αντίστοιχες ενέργειες της Federal Reserve και της Bank of England για το πώς υλοποιούν τη συρρίκνωση του ισολογισμού τους.  

Όλα αυτά, στο μεταξύ, λαμβάνουν χώρα μόλις δύο εβδομάδες πριν την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 0,5%). 

Με δεδομένη τη διατήρηση του πληθωριστικού φαινομένου, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αποφασίσει μια παρέμβαση μεγαλύτερη των 50 μονάδων βάσης. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Αυστριακού τραπεζίτη, Robert Holzmann, ο οποίος την Παρασκευή τάχθηκε υπέρ μιας αναθεώρησης της τάξης των 75 μονάδων βάσης.  

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Klaas Knot, έτερο μέλος της ΕΚΤ, ο οποίος υποστήριξε ότι «το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι τόσο μεγάλο που πρέπει να αυξάνουμε τα επιτόκια κάθε έξι εβδομάδες», ενώ για τον Σεπτέμβριο ζήτησε μια παρέμβαση τουλάχιστον 50 μονάδων βάσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 0,5%, το αντίστοιχο της Federal Reserve κυμαίνεται στο εύρος 2,25% – 2,50% και το αντίστοιχο της Τράπεζας της Αγγλίας καθορίζεται στο 1,75%.

Διαβάστε ακόμη

Μια ερώτηση-bonus για την ΕΥΠ, το φιλέτο της Πάρου και ο Κορεάτης της INTRALOT

Από τη κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG η μοναδική προσφορά για τη ΛΑΡΚΟ

Ένα νέο 5άστερο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από τον όμιλο Νικολαΐδη της Atlantica