Για προσπάθειες που έχουν στόχο να οδηγήσουν την Τουρκία και πάλι στην “αγκαλιά” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην σύναψη νέου δανειακού προγράμματος, με απώτερο σκοπό της “υποταγή” της χώρας, κάνει λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Μιλώντας εχθές σε δείπνο στη Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Ahval, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε την αποπληρωμή δανείου ύψους 23,5 δισ. δολάρια προς το ΔΝΤ το 2013 και τώρα η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αυξήσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα περίπου στα 90 δισ. δολάρια από 27,5 δισ. δολάρια προηγουμένως.

“Θέλουν να δουν την Τουρκία όπως πριν, μία Τουρκία που απευθύνθηκε ικετευτικά στο ΔΝΤ”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Gazete Duvar, που επικαλείται η Ahval.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ορισμένοι επενδυτές στην Τουρκία θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να απευθυνθεί εκ νέου στο ΔΝΤ για τη σύναψη νέου δανείου μετά την νομισματική κρίση που έχει προκαλέσει αναταράξεις στην τουρκική οικονομία. Υποστηρίζουν ότι το νέο πρόγραμμα θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο χρέος σε ξένο νόμισμα, να κλείσει τις “τρύπες” στον προϋπολογισμό της, ενώ θα εξασφαλίσει και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι φωνές που υποστηρίζουν την προσφυγή στο ΔΝΤ υποκινούνται από τη δυσφορία που προκαλούν οι οικονομικές και πολιτικές επιτυχίες της Τουρκίας. Επιπλέον, σημειώνει ότι τα τελευταία 5-6 χρόνια η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εκστρατεία που έχει στόχο να αμαυρώσει το όνομα της χώρας.

“Αυτό είναι το κίνητρο για την αυξανόμενη επιθετική ρητορική κατά της χώρας μας, για τις εκστρατείες σπίλωσης (σ.σ. της Τουρκίας) στα διεθνή μέσα ενημέρωσης”, τόνισε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τελευταίο δείγμα αυτή της επιθετικής ρητορικής αποτελεί η στάση της Γαλλίας, η οποία διαμαρτύρεται για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, παρότι δεν έχει ακτογραμμή στην περιοχή.

Όπως σημειώνει η Ahval, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στη “διαιρεμένη” Κύπρο, η οποία εκπροσωπείται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά στους διεθνείς οργανισμούς. Η Τουρκία από τη μεριά της υποστηρίζει ότι έχει δικαιώματα εξόρυξης και ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν μερίδιο στα έσοδα από το φυσικό αέριο.