Σε ετοιμότητα για να αναλάβουν δράσεις που θα αποφασιστούν στο τακτικό Eurogroup της 16ης Μαρτίου «ανάλογα με την ένταση και την έκταση» που θα λάβει το πρόβλημα του Κορωνοϊού, εμφανίζονται οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με τη συμμετοχή όλων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη σημερινή συνεδρίαση έγινε μια πρώτη αποτύπωση των προβλημάτων σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο –όπου προφανώς το βάρος έπεσε στις χώρες με μεγαλύτερο πρόβλημα όπως η Ιταλία ή η Γαλλία. Μέγα ζητούμενο όμως, για τις επόμενες περίπου δέκα ημέρες, είναι να προετοιμαστούν εθνικές δράσεις και μέτρα που θα καλυφθούν υπό «ευρωπαϊκή ομπρέλα» ει δυνατόν.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αυτό περιλαμβάνει και δημοσιονομική μέτρα όπου αρμόζει, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης. Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων”» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ωστόσο σε δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη, ο  Σεντένο «έδειξε» προς τα κράτη –μέλη ότι μάλλον θα πρέπει να κινηθούν αυτόνομα και να υποβάλουν αιτήματα στην Κομισιόν για κάθε τυχόν παρέκκλιση που προκύψει από τους δημοσιονομικούς στόχους, παρά να αναμένουν μια συνολική ευρεία κάλυψη από τις Βρυξέλλες για να καλύψουν τις απώλειες. Άλλωστε, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά φάνηκαν ως τώρα να ανησυχούν λιγότερο για τι επιπτώσεις της επιδημίας, εν συγκρίσει πχ με την Ιταλία και τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Σεντένο, αφού τόνισε πως η διάσκεψη έγινε «για να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην ευρύτερη οικονομία από την εξάπλωσης του κορωναϊού» σημείωσε πως «η έκταση και η διάρκεια του προβλήματος εξακολουθούν να είναι αβέβαιες σε αυτό το στάδιο».

Επιπλέον, τόνισε ότι δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων και των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, τα κράτη – μέλη είναι έτοιμα να συντονίσουν την αντίδρασή τους και να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Στη συνέχεια μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για τις πολιτικές των κρατών – μελών που έχουν δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της ασθένειας, για την παροχή στήριξης στις υπηρεσίες υγείας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας αλλά και για τη θωράκιση των οικονομιών» πρόσθεσε.

H ελληνική πλευρά αναζητά άμεσα συμμαχίες και συγκλίσεις για να καλύψει έκτακτες δαπάνες στη Δημόσια Υγεία, χωρίς να μετρήσουν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν αυτονόητο ότι «έκτακτες δαπάνες για έκτακτες αιτίες» δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν «υπέρβαση του στόχου 3,5%», εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει και στην ανάγκη λήψης μέτρων λιτότητας.

Ο Μ. Σεντένο καταλήγει στην εξής διατύπωση για το τι τελικώς συμφωνήθηκε στο Eurogroup:

«Το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων προβλέπει ευελιξία για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης”. Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες και να αξιολογήσει τα αιτήματα των κρατών μελών».

Παραπέμπει δηλαδή στην Κομισιόν για να εξετάσει αν εφαρμόζονται οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς, όπως εξήγησε «η ρήτρα αυτή επιτρέπει μια προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε ότι «η ρήτρα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαθμό που απαιτείται, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι πρόσθετες δαπάνες συνδέονται με το ασυνήθιστο συμβάν και εάν είναι μόνο προσωρινού χαρακτήρα».

Για τις τελικές αποφάσεις, και ο Μάριο Σεντένο παρέπεμψε στη συνεδρίαση στις 16 Μαρτίου. «Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και τα περαιτέρω μέτρα, ανάλογα με τους κινδύνους, καθώς εκτυλίσσονται» όπως ανέφερε, με στόχο να καλύψει «όλο το φάσμα των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και διαρθρωτικών πολιτικών που είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών μας και την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του κοροναϊού στην ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι, αύριο συνεδριάζει (δια ζώσης) το Euro Working Group, στο οποίο αναμένεται να υπάρξει επίσης συζήτηση για το πρόβλημα με τον κορωνοϊό.