Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Επιβραδύνεται ο ρυθμός αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, ύστερα από την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,1% τον μήνα αυτό, σε ετήσια βάση, έναντι υποχώρησης 0,3% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία βρίσκονται σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Ευρωζώνη βρέθηκε σε αποπληθωρισμό τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από το 2009, με τις τιμές να υποχωρούν 0,2% σε ετήσια βάση ενώ τον Ιανουάριο υποχώρησαν 0,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 0,6% τον ίδιο μήνα, από το 0,7% τον προηγούμενο. Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 5,8% μετά από πτώση 7,9% τον Φεβρουάριο.

“Οι τιμές καταναλωτή πρόκειται να αυξηθούν ξανά μέσα στο έτος, αφού και οι τιμές πετρελαίου πρόκειται να αυξηθούν κάποια στιγμή. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει φυσικά επηρεάσει τα στοιχεία, αλλά πιθανότατα σε πολύ μικρό βαθμό” τονίζει ο Marco Wagner, οικονομολόγος της Commerzbank.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Bloomberg για την πορεία του πληθωρισμού παραμένουν αμετάβλητες για φέτος ενώ κάνουν λόγο για αύξηση 1,2% το 2016.